Wat wordt het, Windows of Mac?

Als je een nieuwe PC of laptop koopt, kun je kiezen uit twee besturingssystemen: Windows van Microsoft en macOS van Apple. Wat zijn de verschillen tussen deze besturingssystemen?

4 min leestijd
1.187 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Gebruiksgemak 

Mac-computers worden vaak geprezen om hun gebruiksvriendelijkheid en intuïtieve gebruik. Je hoeft bij een Mac namelijk niet diep in de computer te duiken om simpele handelingen uit te voeren. Je installeert bijvoorbeeld een programma door het gedownloade bestand naar de map 'Programma's' te slepen en je de-installeert een programma door het naar de Prullenmand te slepen. Bij een Windows-computers moet je hiervoor vaak meerdere stappen doorlopen.

Programma’s 

Voor Mac bestaan minder programma's dan voor Windows. Wel zijn de programma's voor Mac stabieler. Binnen Windows kunnen programma's elkaar in de weg gaan zitten omdat pc's voor Windows worden gemaakt door duizenden verschillende fabrikanten. Apple heeft dat probleem niet, omdat Apple zowel het bedrijf is dat de Mac-computers bouwt, als het bedrijf dat het besturingssysteem macOS ontwikkelt. De hardware is daarom perfect op het besturingssysteem afgestemd. Apple-computers crashen hierdoor minder vaak.

Apple en Windows hebben beide een eigen winkel waarin apps worden aangeboden. Ze houden streng toezicht op de apps die in deze winkel worden aangeboden. Je kunt er dus zeker van zijn dat apps die je hier downloadt goed werken en niet schadelijk voor de computer zijn. Zowel bij Mac als Windows is het mogelijk om programma's buiten de winkel te downloaden. Let wel goed op waar je dat doet, en wat je precies downloadt.

Veel populaire programma’s, zoals Microsoft Office, zijn beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Dit vergemakkelijkt de samenwerking tussen Windows en Mac. Ben je erg gehecht aan bepaalde Windows-programma's? Ga dan bij een eventuele overstap na of je deze programma's ook op een Mac-computer kunt gebruiken. Ook het soort smartphone dat je hebt, kan een rol spelen. Zo werkt een iPhone naadloos samen met een Mac, zodat je moeiteloos foto’s en andere bestanden kunt synchroniseren. Bij een Windows-computer heeft dat wat meer voeten in de aarde.

Prijs 

Mac-computers zijn duurder dan Windows-computers. De prijs van een computer of laptop met het besturingssysteem macOS begint bij ongeveer 1000 euro. Voor minder dan de helft koop je een computer of laptop met Windows. Daar zit wel een risico aan: bij een (goedkope) Windows-computer kan het voorkomen dat de computer te weinig geheugen heeft om het besturingssysteem goed te laten werken. Bij de aanschaf van een Windows-computer is het dus van belang je te verdiepen in de benodigde hardware.

Bij een Mac speelt dit niet: omdat Apple de hardware en de software voor Mac-computers produceert, is de hardware afgestemd op de software. Bovendien rust Apple zijn computers en laptops uit met onderdelen van hoge kwaliteit. Als je een Windows-computer zou kopen met dezelfde onderdelen, zou je grofweg hetzelfde betalen.

Het besturingssysteem zelf krijg je gratis bij je nieuwe PC of laptop. Ook nieuwe versies van Windows en MacOS kun je kosteloos downloaden. Hou er wel rekening mee dat upgrades van Windows naar een compleet nieuwe versie alleen gratis zijn tijdens een beperkte periode na de lancering. Daarna moet je ervoor betalen. Veiligheidsupdates kun je wel altijd gratis downloaden.

Antivirus 

Lange tijd werd gezegd dat Mac-computers nooit last hebben van virussen. Aangezien het marktaandeel van Apple lange tijd heel laag was in vergelijking met Microsoft, was het voor hackers veel aantrekkelijker een virus te creëren voor Windows dan voor macOS. Tegenwoordig zijn Mac-computers een stuk populairder, waardoor het voor hackers aantrekkelijker wordt om zich ook op macOS te richten. De meeste virussen zijn nog steeds gericht op Windows, maar het verschil wordt kleiner. Wel is een Mac-computer van zichzelf beter beschermd tegen virussen dan een Windows-computer. Het is dan ook niet absoluut noodzakelijk een antivirusprogramma op je Mac-computer te zetten, al is dit wel wenselijk.

Accessoires 

Apple verkoopt randapparatuur die specifiek bedoeld is voor Mac-computers, zoals toetsenborden en muizen. Over het algemeen zijn deze apparaten duurder dan gelijksoortige producten van andere fabrikanten. Voordeel is dat ze goed samenwerken met een Mac-computer. Het is niet noodzakelijk om randapparatuur van Apple zelf te kopen. Veel producten werken zowel bij Windows-computers als bij Mac-computers. Kijk in dat geval wel naar de specificaties van het apparaat om na te gaan of het aan te sluiten is op je computer.

Mac-computers hebben vaak minder aansluitingen voor randapparatuur dan Windows-computers. Wil je bijvoorbeeld een beeldscherm aan een laptop met macOS aansluiten, dan moet je over het algemeen eerst een adapter voor je laptop kopen.

Conclusie

Uiteindelijk hangt de keuze voor een besturingssysteem af van wat je met de computer wilt doen en hoeveel je ervoor wilt uitgeven. Ben je bijvoorbeeld Windows gewend, dan kan het zijn dat een of meer programma's die je gebruikt niet werken op een Mac-computer. Programma's op een Mac-computer zijn wel stabieler, omdat deze zijn afgestemd op het besturingssysteem. Mac-computers kosten meer dan Windows-computers, omdat Apple alleen onderdelen van hoge kwaliteit gebruikt. Stel je geen hoge eisen, dan is een Windows-computer misschien een betere keuze.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *