Veelgestelde vragen over Windows 10

Of je nu al overgestapt bent of niet: lees hier wat je wilt weten over het nieuwste besturingssysteem van Microsoft: Windows 10.

5 min leestijd
1.084 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Dit is een artikel van de Consumentenbond
consumentenbond_logo_payoff_horizontaal_rgb kopie

Veelgestelde vragen over Windows 10

Of je nu al overgestapt bent of niet: lees hier wat je wilt weten over het nieuwste besturingssysteem van Microsoft: Windows 10.

 

Ik gebruik Windows 10 al langer dan een maand, kan ik terug naar Windows 7 of 8? 

Je kunt binnen een maand na installatie van Windows 10 terug naar de vorige versie. Let op! Als je meer dan een maand Windows 10 gebruikt, verdwijnt deze 'roll back' mogelijkheid. Je moet dan de oude versie van Windows zelf opnieuw installeren door de computer terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Dit kan op 2 manieren:

1.Via meegeleverde CD's

2.Via installatiebestanden die staan op een apart gedeelte van de interne harde schijf. Volg hiervoor de stappen uit de handleiding van de computer of kijk op de website van de fabrikant. Bij de meeste fabrikanten moet je tijdens het opstarten een bepaalde toets of toetsencombinatie indrukken om de computer terug te zetten naar fabrieksinstellingen.

Doen mijn printer en andere apparaten het nog onder Windows 10? 

Dat verschilt per apparaat. Maar Windows 10 zal net als Windows 8 veel (ook oudere) apparatuur ondersteunen. Als je printer of scanner werkt onder Windows 7 of 8 dan is de kans groot dat hij ook werkt onder Windows 10. Meer informatie vind je op de website van de fabrikant van de apparatuur.

Werkt al mijn software nog wel als ik overstap? 

Als je applicaties al werkten op Windows 7 en 8, dan zullen ze zeer waarschijnlijk ook werken op Windows 10. Raadpleeg bij twijfel de website van de ontwikkelaar. (Het adres staat meestal op de website onder instellingen- of helpmenu bij het kopje ‘over’ of ‘about’). Inmiddels zijn er wel enkele meldingen van antivirusprogramma's die niet meer (goed) werken na een upgrade naar Windows, zoals F-Secure. Dit programma wordt door internetproviders als XS4All en Ziggo onder eigen naam verkocht. De oplossing is meestal het opnieuw installeren van de beveiligingssoftware.

Klopt het dat Windows 10 via mijn internetverbinding updates verspreidt?  

Windows 10 gebruikt inderdaad je internetverbinding om binnengehaalde updates aan andere Windows 10 gebruikers te delen. Als je dit vervelend vindt, kun je dit uitschakelen door de volgende stappen te nemen:

Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update > Geavanceerde opties > Kiezen op welke manier updates worden geleverd.

Tip: Laat de updates delen-optie aanstaan, maar dan alleen voor pc's in het lokale netwerk. Op die manier wordt je internetverbinding juist minder belast omdat je de updates alleen 'lokaal' deelt.

Waar kan ik meer informatie vinden van Microsoft over de upgrade naar Windows 10?  

Microsoft Nederland heeft een speciale Windows 10 'incheck' pagina gemaakt met veel informatie.

Op de Nederlandstalige blogsite van Microsoft worden diverse problemen met de Windows 10 upgrade besproken en kun je zelf ook je vragen stellen.

Is de meegeleverde beveiligingssoftware goed genoeg?  

Windows Defender is beter dan niets, maar uit onze test beveiligingssoftware blijkt dat je beter een pakket van een ander bedrijf kunt installeren.

Ik blijf liever Windows 7 of Windows 8 gebruiken, kan dat?  

Jazeker, Microsoft geeft de komende jaren nog volledige ondersteuning op zowel Windows 7 als Windows 8.

Welke gratis mailprogramma's werken op Windows 10? 

Misschien ben je niet gecharmeerd van het standaard meegeleverde mailprogramma 'Mail' van Windows 10. Gelukkig zijn er ook gratis alternatieven. Hier volgt een aantal alternatieven die nog actief worden ontwikkeld. Dat is belangrijk omdat fouten in het programma waarschijnlijk snel worden verholpen. Voor support of andere vragen zoek je contact met de software-ontwikkelaar.

Waar is Internet Explorer gebleven? 

Internet Explorer is gewoon meegeleverd met Windows 10, maar daarnaast levert Microsoft nu ook Edge mee met het besturingssysteem. De Edge-browser wordt standaard gebruikt voor het surfen op het web. Je kunt dit veranderen in Internet Explorer. Klik hiervoor op het vergrootglas naast het windowslogo. Typ daar de woorden 'Internet Explorer' en klik vervolgens op Internet Explorer. Klik nu op het tandwiel en daarna op internetopties. Klik vervolgens op het tabblad Programma's en kies Internet Explorer als standaardbrowser instellen.

Hoe maak ik een back-up van mijn systeem op een externe schijf of NAS? 

In Windows 10 kun je eenvoudig back-ups maken met het programma 'Back-up van bestanden maken en terugzetten (Windows 7)'. Dit onderdeel komt uit Windows 7, maar werkt ook nog in Windows 10. Klik hiervoor op het vergrootglas naast het Windowslogo. Type dan 'sdclt' zonder aanhalingstekens en klik op de beste overeenkomst 'sdclt - opdracht uitvoeren'. Bij het onderdeel 'Back-up instellen' stel je de locatie van de back-up in. Dat kan een externe harde schijf zijn of een locatie op je netwerk (NAS).

Hoe los ik problemen met stuurprogramma's (drivers) op? 

Het kan gebeuren dat een aantal apparaten na het installeren van Windows 10 te maken heeft met stuurprogramma's die niet meer werken. Je bent afhankelijk van de fabrikant of deze updates uitbrengt voor Windows 10. Sommige fabrikanten leveren een update-programma mee, dat is de eerste plek die je moet raadplegen. Als het update-programma geen oplossing biedt of niet aanwezig is, dan is het verstandig om op de website van de fabrikant te zoeken naar stuurprogramma's die werken onder Windows 10. Als zelfs daar niets te vinden is, moet je contact zoeken met de support-afdeling van de fabrikant.

Ik ben bezorgd over mijn privacy. Hoe verbeter ik de standaard privacy-instellingen? 

Veel mensen installeren Windows 10 met de aanbevolen instellingen en deze zijn niet altijd gunstig voor privacy. Gelukkig stel je eenvoudig betere instellingen in. Volg daarvoor de stappen op de pagina Windows 10: verbeter je privacy.

Lees ook deze artikelen op Hello Digital:

Overstappen naar Windows 10

Beginnen met Windows 10

10 verrassende redenen om Windows 10 te waarderen


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *