Tip: Bepaal zelf wanneer de computer opnieuw opstart

Windows 10 bepaalt zelf wanneer het updates ophaalt, maar het moment om de computer opnieuw op te starten kun je als gebruiker zelf kiezen.

1 min leestijd
1.926 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Tip: Bepaal zelf wanneer de computer opnieuw opstart

Net als voorgaande Windows-versies krijgt ook Windows 10 regelmatig updates om het systeem te verbeteren en aan te vullen. Het ophalen van de updates gebeurt automatisch en ongemerkt. Als de computer daarna opnieuw moet worden opgestart, kun je daarvoor nu zelf het beste moment bepalen.

In Windows 7 en 8 kon je updates nog weigeren. Dat is met Windows 10 verleden tijd. Iedereen krijgt dus altijd de nieuwste updates voorgeschoteld, om er zeker van te zijn dat gevonden veiligheidslekken en andere onvolkomenheden automatisch worden verholpen. Een ergernis in vorige versies was dat het opnieuw opstarten na zo’n update vaak op een ongelegen moment gebeurde. De enige manier om dat te voorkomen, was het opstarten met een paar uur uit te stellen. Windows 10 pakt dat beter aan: je kunt zelf een datum en tijd kiezen in de komende week.

Opstartmoment kiezen 

Om het opstartmoment te kunnen kiezen, moet je Windows zo instellen dat je een melding ontvangt zodra opnieuw opstarten nodig is. Klik hiervoor op Start, Instellingen, Bijwerken en beveiliging. Klik onder Windows Update op Geavanceerde opties. Onder Bepalen hoe updates worden geïnstalleerd verander je Automatisch (aanbevolen) in Melding om opnieuw opstarten te plannen.
De volgende keer dat de computer opnieuw moet worden opgestart, geeft het systeem hiervan een melding. Vervolgens kun je een dag en tijdstip kiezen waarop je de computer niet nodig hebt. Zorg wel dat de computer op dat moment aan staat. Als je de computer zelf regelmatig afsluit en weer opstart, is het inplannen van zo’n opstartmoment niet nodig.

opstartmoment inplannen


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *