Welke tablet moet ik kopen? Wij wijzen de weg

Als je een tablet wil kopen, zijn er heel wat opties. Welk besturingssysteem past het beste bij jou, en wat moet de tablet allemaal kunnen?

5 min leestijd
1.742 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Waarom een tablet? 

Tablets zijn een aantrekkelijk alternatief voor een eenvoudige laptop, zeker als je overal en altijd wilt kunnen e-mailen en internetten. Maar pas op: de mogelijkheden van de meeste tablets zijn minder dan die van een echte computer. Zo is een tablet vaak minder krachtig, heeft hij minder opslagruimte, en gaat de batterij minder lang mee. Een tablet is daarom geen vervanging voor een computer, zeker als je er ook professioneel mee wilt werken.

Waarop letten? 

Beeldscherm
Het beeldscherm is bepalend voor de ervaring en het gebruik van de tablet. Grote tablets zijn fijn omdat je meer overzicht hebt, maar zijn vaak ook zwaarder en daarom lastig met één hand te bedienen.

Ook de beeldverhouding verschilt: zo heeft de iPad een 4:3 schermverhouding, terwijl de meeste Android-tablets een 16:9 verhouding hebben. Voor verticaal gebruik is de 4:3 verhouding prettiger, voor horizontaal gebruik de 16:9 verhouding.

Het belangrijkste aan het scherm zijn de scherpte en de beeldkwaliteit. De scherpte wordt bepaald door het aantal beeldpunten. Goedkope modellen hebben 1024x768 of 1280x800 beeldpunten, terwijl luxere exemplaren 1920x1080 of meer beeldpunten hebben. Hoe meer beeldpunten, hoe scherper de tekst en hoe meer detail je in foto's en video's kunt zien.

Goedkopere modellen hebben doorgaans minder goede schermen, en zijn daarom minder geschikt om buiten te gebruiken. Ook de kleuren zijn minder fraai. Probeer het uit door de tablet vlak op tafel te leggen en vervolgens wat foto's te bekijken.

Internetverbinding
Ben je van plan om de tablet veel buitenshuis te gebruiken, overweeg dan een mobiel internetabonnement. Je kunt dan ook internetten als je geen toegang hebt tot Wifi. Je hebt dan wel een tablet nodig die je via een microsimkaart met een 3G- of 4G-netwerk kunt verbinden. Deze tablets zijn vaak duurder.

Opslagcapaciteit
Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, is afhankelijk van wat je met de tablet wilt doen. Wil je al je foto's op je tablet bewaren, dan heb je meer opslagruimte nodig dan wanneer je de tablet alleen gebruikt om te e-mailen en internetten. Over het algemeen is 16 GB voldoende. Twijfel je over de opslagruimte, koop dan een tablet waarvan de opslagcapaciteit uitbreidbaar is met een microSD-kaart.

Synchroniseren
Wil je gemakkelijk toegang tot je bestanden op al je apparaten, kies dan voor een tablet die hetzelfde besturingssysteem heeft als je computer en smartphone. Je kunt dan je bestanden gemakkelijker synchroniseren.

GPS
Ben je van plan je tablet te gebruiken als navigatiesysteem of wil je je locatie nauwkeurig kunnen bepalen, let er dan op of de tablet beschikt over GPS.

Printen
Als je direct vanaf je tablet wilt printen, heb je een draadloze printer nodig en een tablet die deze mogelijkheid ondersteunt.

Toetsenbord en stylus
Ben je op zoek naar een vervanger voor je laptop, kies dan een tablet die is voorzien van een toetsenbord en styluspen, zoals de Surface of de iPad Pro. Dat werkt een stuk handiger dan bediening via het aanraakscherm. Let op: bij de iPad Pro moet je hiervoor extra betalen.

iOS 

iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple. Het staat op alle iPads. Om iOS te kunnen gebruiken en apps te kunnen downloaden, maak je een gratis Apple-account aan. Apps kun je downloaden vanuit de App Store van Apple. Om betaalde apps te kopen, heb je een creditcard of iTunes-cadeaukaart nodig. Voor iOS zijn duidelijk meer verschillende apps beschikbaar dan voor Android, zeker ook speciale tablet-apps.

Voordelen: iPads zijn zeer snel en hebben een goed beeldscherm. Bovendien zijn het gebruiksvriendelijke apparaten en zijn ze erg veilig. Het aanbod van apps is het beste van alle besturingssystemen.

Nadelen: In vergelijking met andere tablets zijn iPads vrij duur, je kunt het geheugen niet uitbreiden met een microSD-kaart, iPads zonder 3G of 4G beschikken niet over GPS en er zijn minder aansluitmogelijkheden voor randapparatuur (zo heeft een iPad geen USB-poorten).

Android 

Het besturingssysteem Android is van Google. Om Android te kunnen gebruiken heb je een gratis Google-account nodig. Gebruik je al diensten van Google, zoals Gmail of Google Agenda, dan kun je deze diensten gemakkelijk gebruiken op je Android-tablet.

Android heeft daarnaast een eigen winkel waar je gratis en betaalde apps kunt downloaden, de Play Store. In tegenstelling tot iOS draait Android op veel verschillende soorten tablets. De bekendste apparaten zijn de Galaxy- en Note-series van Samsung. Voor een redelijke tot zeer goede Android-tablet betaal je tussen 149 en 749 euro. De goedkoopste modellen onder de 100 euro kun je beter links laten liggen.

Voordelen: Goedkoper dan een iPad of een Windows-tablet en heeft vaak uitbreidbaar geheugen en USB-poorten.

Nadelen: Bij het downloaden van apps vanuit de Play Store moet je net iets voorzichtiger zijn dan bij een iPad, omdat de kans op malware iets groter is. Daarnaast beschikken niet alle tablets over GPS. Ook zijn er minder specifieke tablet-apps dan bij Apple.

Windows 

Het bekendste voorbeeld van een Windows-tablet is de Surface. De Surface gebruikt een volwaardige versie van Windows. Hierdoor kun je een Windows-tablet zien als een kleine laptop. De Windows-tablets hebben dezelfde programma's als een Windows-computer. Als je al een Windows-computer hebt, zal je dus gemakkelijk aan een Windows-tablet kunnen wennen.

Om een Windows-tablet te kunnen gebruiken, heb je een gratis Microsoft-account nodig. Net als voor iPads en Android-tablets, bestaat er voor Windows-tablets een eigen winkel waarin apps gekocht kunnen worden: de Windows Store. De prijzen voor Windows-tablets variëren van circa 200 euro tot bijna 3000 euro. Voor deze laatste prijs krijg je een Microsoft Surface Pro 4 tablet met 1TB opslagcapaciteit.

Voordelen: Windows-tablets ondersteunen meerdere gebruikers, veel tablets hebben een USB-poort en beschikken over uitbreidbaar geheugen. Je dient dit echter per model te controleren.

Nadelen: Je moet bij het downloaden van apps net iets voorzichtiger zijn dan bij de iPad en niet alle tablets hebben GPS.

Android, iOS of Windows? 

De keuze voor een besturingssysteem is persoonlijk, maar we kunnen wel een houvast geven. Wil je veel verschillende apps gebruiken die specifiek voor tablets zijn ontworpen, dan ben je het beste uit met iOS. Wil je vooral een tablet voor internetgebruik (browsen, e-mail, chat, videobellen, etc.), dan is Android met een groter en goedkoper aanbod het beste. En wil je ook bestaande Windows-programma's gebruiken, dan zit je goed met een Windows-tablet.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *