Hoe regel je een digitale erfenis?

Steeds meer online diensten houden er rekening mee dat een account ook ooit een keer moet worden opgeheven, omdat de gebruiker overlijdt. Bij Facebook en Google bijvoorbeeld kun je vooraf aangeven wat je in dat geval wilt dat er gebeurt met je gegevens. Andere diensten hebben speciale formulieren voor nabestaanden. En wil je alles tot in de puntjes regelen, dan kun je dat bij de notaris vastleggen.

3 min leestijd
1.426 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Google: vertrouwenspersoon 

Een Google-account heeft bijna iedereen. Als je niets regelt, vervalt dit automatisch als dit lange tijd niet wordt gebruikt. Als je niet reageert op herinneringen, dan verwijdert Google het account en alles wat daarbij hoort, dus ook de mailbox van Gmail, Google Foto’s en gegevens op YouTube. Door zelf één of meer contactpersonen op te geven, kun je er zelf voor zorgen dat je gegevens in vertrouwde handen komen. Je kunt zelf aanvinken voor welke diensten van Google dat geldt, bijvoorbeeld als je wel foto’s maar niet je hele mailgeschiedenis aan je kinderen of partner wilt nalaten. Bovendien kun je de termijn van inactiviteit waarbij Google in actie moet komen zelf bepalen. Die ligt tussen de drie en achttien maanden.

 

Facebook: Herdenkingsstatus 

Een Facebookpagina wordt vaak gebruikt als een digitale gedenkplaats. Vrienden en familie kunnen daar gebruik van maken om herinneringen te delen bijvoorbeeld. De pagina wordt enigszins aangepast, onder andere door toevoeging van de zin Ter nagedachtenis aan naast de naam van de overleden persoon. Ook kunnen zich geen nieuwe personen aanmelden bij het account. Als je wilt dat je Facebookaccount na overlijden een herdenkingsstatus krijgt, kun je daar nu al voor kiezen. De andere optie is permanent verwijderen.

  • Log in op Facebook en klik op het driehoekje rechtsboven.
  • Klik op Instellingen en klik onder Algemene instellingen op Account beheren: De instelling voor je contactpersoon voor herdenkingsstatus aanpassen of je account deactiveren.
  • Lees de instructies en vul de keuzes in die je wilt maken.

Contactformulieren voor nabestaanden 

Als je zelf niets hebt geregeld, kunnen nabestaanden accounts laten afsluiten. Social media hebben hiervoor speciale contactformulieren opgesteld.

Wachtwoorden delen 

Om al je digitale accounts na overlijden te laten afsluiten, kun je ervoor kiezen al je inloggegevens te delen met een naaste. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een wachtwoordmanager gebruiken, zoals LastPass. Je hoeft dan maar één wachtwoord met een ander te delen. Je loopt dan wel het risico dat het wachtwoord in handen valt van mensen van wie dat niet de bedoeling was.

Digizeker 

Notarissen bieden een veiligere manier om inloggegevens op te slaan: Digizeker. Dit is een digitale kluis waar je alleen zelf toegang toe hebt. Je kunt deze combineren met een notariële akte om er zeker van te zijn dat de gegevens na overlijden altijd terecht komen bij de juiste persoon. Digizeker is wel een prijzige oplossing. Voor €3,95 per maand heb je alleen een kluis zonder combinatie met een akte. Je moet er dan dus zelf voor zorgen dat nabestaanden van de kluis en bijbehorende sleutel op de hoogte zijn. Voor €4,95 per maand heb je een kluis die bij de notaris kan worden geregistreerd.

Ziggur 

Een alternatief is Ziggur. Dit bedrijf regelt de afsluiting of voortzetting van je accounts op de manier die je vooraf vastlegt. Inloggegevens zijn niet nodig, want Ziggur heeft afspraken met bedrijven als Facebook, Google, Marktplaats en PayPal dat het bedrijf namens de gebruiker diens wensen doorgeeft. Het gebruik van Ziggur kost eenmalig €199 of €19,90 per jaar. Als je Ziggur vermeldt in je testament, kun je er zeker van zijn dat je laatste wil wat betreft je digitale aanwezigheid wordt uitgevoerd. Je kunt ook een gratis account aanmaken; dan moet iemand in je omgeving het overlijden te zijner tijd doorgeven.

 

Lees ook:

Heb je nog vragen? Bel dan met onze Digitale Pechhulp.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *