Welke fouten mag je niet maken bij online bestellen?

Shoppen op internet is makkelijk en vaak ook goedkoop. Meestal gaat het goed, maar niet alle webwinkels houden zich aan de regels. Zorg dat je niet in deze valkuilen trapt.

3 min leestijd
1.666 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Welke fouten mag je niet maken bij online bestellen?

Shoppen op internet is makkelijk en vaak ook goedkoop. Meestal gaat het goed, maar niet alle webwinkels houden zich aan de regels. Zorg dat je niet in deze valkuilen trapt.

Webwinkel niet checken 

Een mooie aanbieding gevonden? De verleiding is groot om direct te profiteren en een bestelling te doen. Maar ken je de webwinkel eigenlijk wel? Zo niet, dan is het goed om even een paar zaken na te lopen. Heeft de webwinkel het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk en heb je dat gecontroleerd via de ledenlijst van het betreffende keurmerk? Dan weet je in ieder geval zeker dat de webwinkel zich aan de wettelijke regels houdt en dat je met onopgeloste klachten terecht kunt bij een onafhankelijke geschillencommissie. Webshops met een ander keurmerk kunnen ook goed zijn, maar het is verstandig om in dat geval voorzichtiger te zijn. Zoek bijvoorbeeld naar eventuele klachten van andere klanten en kijk of er contactgegevens op de website staan vermeld.

Bestellen op een nepwebsite 

Oplichters bouwen soms verrassend goed een bestaande populaire webwinkel na. Je kunt er net als op de echte webwinkel bestellingen en betalingen doen, met dit verschil: je krijgt het bestelde product nooit geleverd. Meestal worden dergelijke websites vrij snel uit de lucht gehaald, maar dan is het kwaad al geschied en het geld krijg je bijna nooit terug. Let dus goed op dat je te maken hebt met de echte website. Tik het adres zelf in of controleer het nauwkeurig voordat je iets bestelt. Recent ontdekte pogingen tot oplichting zijn te vinden op de website van Fraudehelpdesk.

Direct betalen 

Betalen via iDeal is populair, omdat het veilig is en via de eigen, vertrouwde bank verloopt. Maar (vooraf) betalen via iDeal heeft één groot nadeel: het bedrag is niet terug te boeken als je de bestelling niet geleverd krijgt. Bij een betaling met een creditcard of via PayPal kan dat wel. Als je kosteloos kunt kiezen voor één van deze betaalmethoden, hebben die de voorkeur. Zelfs als je per ongeluk bestelt op een nepwebsite, is een betaling via creditcard of PayPal nog terug te draaien. Nog veiliger is achteraf betalen, bijvoorbeeld via AfterPay.  Meer betaalmethoden vind je op de website van de Consumentenbond.

Te veel verzendkosten betalen 

Dat je een bestelling via internet in de meeste gevallen binnen 14 dagen mag terugsturen, weten de meesten wel. Maar wist je ook dat de webwinkel in dat geval het volledige aankoopbedrag, dus inclusief verzendkosten, moet terugbetalen? Sommige (kleinere) webwinkels weten dat zelf niet eens, dus het is zaak daar goed op te letten en eventueel een e-mail of telefoontje aan te wijden. De verzendkosten voor het terugsturen zelf komen vaak wel voor rekening van de klant; deze hoeft de webshop niet te vergoeden.

Maatwerk terugsturen 

De bedenktijd voor een aankoop op afstand is 14 dagen. In die tijd heb je het product op zicht. Je mag het passen, bekijken en uitproberen, zolang je het maar weer in de oorspronkelijke staat kunt terugsturen. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Zo kun je een product dat speciaal voor jou is gemaakt nooit terugsturen. Denk aan foto-albums, maatkleding of drukwerk. Ook voor tijdgebonden en bederfelijke producten, zoals kranten of bloemen, geldt de bedenktijd niet. Ten slotte vallen ook reizen, overnachtingen en andere vrijetijdsbestedingen niet onder de regel. Op de website van ConsuWijzer lees je meer over consumentenrechten bij kopen op afstand.

Vertrouwen op Marktplaats 

Bedrijven die producten en diensten aanbieden op internet zijn aan regels gebonden. Zij moeten zich houden aan de wet Koop op afstand. Deze wet geldt echter niet voor handel tussen particulieren. Bij een aankoop via Marktplaats of een andere website waar particulieren spullen te koop aanbieden, kun je er dus geen beroep op doen. Meer nog dan bij andere websites, telt bij Marktplaats dus het belang van gezond verstand. Vertrouw niet op al te mooie aanbiedingen en verzeker je ervan dat je te maken hebt met een betrouwbare verkoper.

Lees ook:

Blijf je ook graag op de hoogte van het digitale nieuws en de laatste tips en artikelen? Meld je dan hier aan voor onze gratis HelloDigital Nieuwsbrief.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *