Sterke wachtwoorden maak je zo

We weten allemaal dat het belangrijk is om sterke wachtwoorden te gebruiken op internet. Maar hoe doe je dat nu? We geven hier een aantal tips.

2 min leestijd
1.403 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Voor de hand liggende wachtwoorden zijn makkelijk te kraken. Een cijferreeks (123456), een woord (Geheim) of een combinatie van je voornaam en geboortedatum (Rita1968) is door een computerprogramma dat hackers inzetten snel geraden. In de video Hoe kraakt iemand een wachtwoord zie je hoe het kraken van een wachtwoord in zijn werk gaat.

Basiswachtwoord bedenken 

Een handige truc voor een veilig basiswachtwoord is om een zin te kiezen die je makkelijk onthoudt. Neem vervolgens de eerste letter van elk woord. Denk bijvoorbeeld aan de zin 'HelloDigital helpt bij het dagelijks gebruik van je computer, tablet en smartphone’. Het wachtwoord wordt dan: hhbhdgvjctes.

Vaak moet je ook cijfers, hoofdletters en leestekens in je wachtwoord gebruiken. Begin het wachtwoord dan met je favoriete cijfer, maak van de eerste letter een hoofdletter, en vervang de 's' bijvoorbeeld door een dollarteken. Het wachtwoord wordt dan: 7Hhbhdgvjcte$.

Overal een ander wachtwoord

Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. De veiligheid van de gegevens die je invoert bij verschillende internetdiensten is niet gegarandeerd. Wordt je wachtwoord bij een van de diensten gehackt, dan moet je overal je wachtwoord veranderen.

Voeg dus voor elke dienst die je gebruikt nog iets unieks toe aan je basiswachtwoord. Probeer daar een kort zinnetje voor te bedenken waar je ook weer de eerste letter van elk woord gebruikt. Bijvoorbeeld de zin 'Gmail is handig' bij Gmail of 'Facebook is gezellig' bij Facebook. Bij Gmail wordt je uiteindelijke wachtwoord dan: 7Hhbhdgvjcte$Gih.

Hulpmiddelen 

Hoe langer het wachtwoord, hoe minder makkelijk het te kraken is. Je zou dus ook de hele zin kunnen gebruiken, maar op veel websites zit je aan een maximaal aantal tekens vast en is de zin al snel te lang. Test je wachtwoord eens met de volgende wachtwoordtester. Hoe hoger de score, hoe veiliger je wachtwoord.

Lees ook:

Heb je nog vragen? Bel dan met onze Digitale Pechhulp.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *