Sla je wachtwoorden makkelijk op

Word jij ook gek van al die wachtwoorden die je tegenwoordig nodig hebt op internet? Gelukkig zijn er hulpmiddelen voor het opslaan en bewaren van wachtwoorden.

2 min leestijd
7.727 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Slim aanmaken = makkelijk onthouden

Wachtwoorden gemakkelijk onthouden, begint bij het aanmaken ervan. Er zijn verschillende trucjes waarmee je goed te onthouden wachtwoorden maakt die ook nog sterk zijn. Meer weten? Lees dan het artikel Sterke wachtwoorden maak je zo.

Eén keer inloggen 

Bij websites waar je moet loggen (bijvoorbeeld Facebook) krijg je vaak de optie te zien om ingelogd te blijven. De website onthoudt dan dat je ingelogd bent, zodat je daarna geen gebruikersgegevens meer hoeft in te vullen. Dit werkt via een cookie.

Het nadeel is dat als andere mensen je computer, smartphone of tablet ook gebruiken, zij meteen je account zien als ze de betreffende website openen. Doe dit dus alleen op je eigen apparaat dat is vergrendeld met een toegangswachtwoord.

Wachtwoord laten onthouden 

Ook browsers zoals Firefox en Chrome bieden vaak de mogelijkheid om je wachtwoord op te slaan. Als je wilt, kun je deze wachtwoorden ook opslaan in de cloud, zodat je ze op al je apparaten kunt gebruiken. Dit is natuurlijk gemakkelijk, maar echt veilig is het niet, zeker als je niet de enige gebruiker van de computer bent. Het is veiliger om gebruik te maken van een zogenaamde wachtwoordmanager.

Maar wat als je wachtwoorden tot nu toe wel liet onthouden? Dan kun je die gegevens wissen in de instellingen van je browser. Zorg wel dat je alle wachtwoorden zelf wel weet, anders wordt inloggen wat lastig.

Een wachtwoordmanager gebruiken 

Een wachtwoordmanager werkt als een digitale kluis voor je wachtwoorden. Toegang tot de kluis krijg je met een digitale 'sleutel'. Deze sleutel is het enige wachtwoord dat je nog moet onthouden. De wachtwoordmanager werkt samen met je browser. Zodra je wilt inloggen op een site, wordt je wachtwoord automatisch ingevuld.

Groot voordeel van wachtwoordenmanagers is dat ze helpen bij het aanmaken van sterke wachtwoorden. Die hoef je dus niet meer zelf te verzinnen. Wel zo veilig!

LastPass 

Een goede en populaire wachtwoordmanager is LastPass. Dit programma is zowel op Windows, als de Mac en mobiele apparaten (tablets en smartphones) te gebruiken. Andere goede wachtwoordenmanagers zijn Dashlane, 1Password en Vaulteq. Ook zij hebben (betaalde) apps voor je mobiele apparaten.


1 reactie

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *