Kan ik mijn wachtwoord voor Netflix, Spotify of Blendle delen?

Een betaald abonnement op een online video- of muziekdienst of krant biedt toegang tot een schat aan amusement en informatie. Mag je dat eigenlijk delen met vrienden en familie?

2 min leestijd
4.940 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Kan ik mijn wachtwoord voor Netflix, Spotify of Blendle delen?

Een betaald abonnement op een online video- of muziekdienst of krant biedt toegang tot een schat aan amusement en informatie. Mag je dat eigenlijk delen met vrienden en familie?

Films kijken via Netflix, muziek luisteren via Spotify of bijvoorbeeld via Blendle je favoriete krant lezen op tablet of smartphone. Heel handig dat het kan, maar om er (zonder advertenties) van gebruik te kunnen maken, tel je wel een vast bedrag per maand neer. Dan wil je ook optimaal gebruik maken van de service, door er met meer mensen van te genieten: met gezinsleden, maar misschien ook met vrienden of buren. Waarom niet?

Nadeel 

Met het goedkoopste abonnement op Netflix van acht euro per maand kun je op twee apparaten tegelijkertijd een film bekijken. Deel je dit account met meer mensen, dan loop je dus het risico dat twee anderen al aan het kijken zijn en je het niet kunt gebruiken. Een iets duurder abonnement nemen (twaalf euro) lost dit probleem al op, want daarmee kun je op vier apparaten tegelijkertijd kijken. Spotify maakt een soortgelijk onderscheid. Met het goedkoopste abonnement, Premium voor een tientje per maand, kun je offline luisteren op maximaal drie apparaten, maar online slechts op één tegelijk. Met Spotify Family, waarmee je voor iedere extra gebruiker de helft betaalt, heb je geen last van deze beperkingen.

Is wachtwoorden delen toegestaan? 

Officieel mag je wachtwoorden niet delen. Dit wordt in de gebruiksvoorwaarden vermeld. In de praktijk zal het delen van een account in kleine kring zelden problemen geven. Maar het feit blijft: iemand die inlogt met de gegevens van een ander, geeft zich officieel uit voor een ander. Hij overtreedt daarmee de regels.

Is wachtwoorden delen veilig? 

Een wachtwoord op een online dienst is meestal tevens het wachtwoord om die dienst te wijzigen of te annuleren. Door een wachtwoord te delen, neem je dus het risico dat een ander gaat zitten rommelen in je account. Deel het daarom alleen met mensen die je vertrouwt. Zorg ook dat het gedeelde wachtwoord niet hetzelfde is als het wachtwoord voor nog gevoeliger online diensten, zoals internetbankieren of DigiD.

Spijt van wachtwoorden delen 

Blijkt degene met wie je een wachtwoord hebt gedeeld toch niet zo betrouwbaar? Dan kun je eenvoudig je wachtwoord wijzigen. Alle online diensten hebben hier een makkelijke manier voor, die je vindt onder je accountgegevens.

Lees ook: 7 wachtwoordfouten die je niet mag maken

Tip: zo zeg je op

Wil je je abonnement op Netflix beëindigen? Lees dan Hoe zeg ik Netflix op?

Wil je je abonnement op Spotify beëindigen? Lees dan Je Premium-abonnement opzeggen.

 


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *