Je huishouden online organiseren

Het energiebedrijf, de telecomprovider, verzekeraars: allemaal hebben ze een persoonlijk gedeelte op de website waarop je veel informatie en tools voor je huishoudfinanciën kunt vinden. Maak een account aan en profiteer mee.

4 min leestijd
1.235 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Je huishouden online organiseren

Het energiebedrijf, de telecomprovider, verzekeraars: allemaal hebben ze een persoonlijke omgeving op de website waarop je veel informatie kunt vinden over je huishoudfinanciën. Ook bieden ze vaak handige tools. Maak een account aan en profiteer mee.

Talloze bedrijven waar je als consument mee te maken hebt, bieden online diensten aan, via een afgeschermd gedeelte van de website of via een app. Denk aan een overzicht van vergoedingen, facturen, de stand van zaken van beltegoed en eigen risico etc. De persoonlijke pagina's zijn vaak te herkennen aan het woord Mijn plus de naam van het bedrijf, zoals Mijn Nuon of MijnKPN. In dit artikel stippen we een paar veel voorkomende toepassingen aan, maar er zijn er nog veel meer. Denk aan MijnOverheid, het waterbedrijf, de bibliotheek, zorginstellingen enzovoort. Handig om te onderzoeken en in een favorietenlijstje op te slaan.

Energiebedrijf 

grafiek energieverbruikDe meterstanden online doorgeven is één reden om in te loggen op de website van het energiebedrijf. Maar je kunt er nog veel meer, zoals het stroom- en gasverbruik per jaar bekijken, nu en in het verleden, de meterstanden terugkijken en facturen en betalingen controleren. Vaak kun je ook tussentijds het termijnbedrag aanpassen als dit afwijkt van het werkelijke verbruik. Ook vind je er tips en/of tools om energie te besparen of bijvoorbeeld het energielabel van je woning achterhalen. In veel gevallen kun je energiezaken ook in een app bekijken en regelen.

Telecomprovider 

grafiek belgegevensWil je weten hoe hard het gebruik van je bel- en internetbundel gaat deze maand? Dat kun je nakijken in een app of op je persoonlijke omgeving op de website van de provider. Hier vind je ook informatie over je contract en de looptijd en mogelijkheden om je verbruik te begrenzen in het buitenland. Soms kun je er MB’s delen met anderen. Andere opties die je kunt aan- en uitzetten zijn bijvoorbeeld meldingen die je krijgt in het buitenland of doorschakelingen van je voicemail.

Zorgverzekering 

grafiek eigen risicoDeclaraties indienen is een handige functie van de persoonlijke omgeving bij een zorgverzekering. Bij veel verzekeraars kan dat zowel online op de computer als via een app (inloggen met DigiD). Maar het loont de moeite om vaker in te loggen, want zorgverzekeraars bieden veel handige informatie. Zo kun je in één oogopslag zien hoe ver je bent in het verbruiken van het eigen risico. Weet je al zeker dat je het eigen risico gaat opmaken dit jaar, dan kun je online regelen dat je het bedrag in termijnen betaalt. Verder kun je kijken welke zorgkosten je hebt gemaakt en of die zijn vergoed. Maak je gebruik van vergoedingen met een maximum, zoals fysiotherapie of orthodontie, dan kun je online inzien hoe ver je deze vergoeding al hebt opgesoupeerd.

Schadeverzekeringen 

schermafdruk reisappOok bij schadeverzekeraars kun je steeds vaker online declareren, polisgegevens bekijken en persoonlijke gegevens wijzigen. Heb je een (doorlopende) reisverzekering, download dan in ieder geval de bijbehorende app. Verzekeraars bieden hierin wisselende diensten aan, die je onderweg nodig zou kunnen hebben, zoals handige telefoonnummers voor onderweg, checklists en een tool om pasjes te registreren. De app Hulp op Zak van De Europeesche heeft een handige optie om thuisblijvers je precieze locatie te sms'en (ook voor niet-verzekerden).

Hypotheek 

De hypotheekbank stuurt doorgaans jaarlijks een brief met informatie die je nodig hebt voor de belastingaangifte, zoals de betaalde rente en eventueel de waarde van een spaar- en/of beleggingsverzekering of depot. Een groot aantal financiële instellingen biedt deze informatie ook online aan. Als het gaat om een beleggingsverzekering, kun je zelfs van dag tot dag de belegde waarde monitoren.

Pensioenfonds 

schermafdruk MijnABPAls je pensioen opbouwt bij een pensioenfonds of verzekeraar, krijg je daar per post zo nu en dan informatie over. Over een ‘slapend’ pensioen – opgebouwd bij een werkgever waar je inmiddels uit dienst bent – hoor je een stuk minder. Via de website van het pensioenfonds kun je in veel gevallen informatie terugvinden over je pensioenopbouw. Is je pensioenfonds nog niet zo ver, dan kun je met je DigiD in ieder geval terecht op MijnPensioenoverzicht.nl. Hierop staat alle informatie over het pensioen dat op je ligt te wachten. Gegevens over de waarde van spaarpotjes in eigen beheer staan hier niet op. Denk aan lijfrenteverzekeringen en bankspaarproducten. Die zijn vaak wel te vinden via de website van de aanbieders.

Openbaar vervoerbedrijf 

schermafdruk geld terug bij vertraging NSNS, het busbedrijf, OV-chipkaart.nl: er zijn veel verschillende plekken waar je terecht kunt voor je reisproducten. OV-chipkaart.nl is een handig hulpmiddel voor het maken van declaratieoverzichten. Ook kun je er terecht voor alles wat met de OV-chipkaart te maken heeft, zoals saldo checken of opladen, een verloren OV-chipkaart melden en/of saldo terugvragen. NS biedt via MijnNS een handige service om geld terug te vragen bij (minimaal een halfuur) vertraging. De handigste manier om geld terug te vragen na vergeten uit te checken is uitcheckgemist.nl.

Online huishoudboekjes 

Nog meer inzicht in je huishoudfinanciën bieden online huishoudboekjes, waarmee je inkomsten en uitgaven kunt bijhouden. Importeer rechtstreeks de gegevens van internetbankieren en geef iedere uitgavenpost een eigen naam. Dat kan zowel op een desktopcomputer als op een smartphone of tablet, via een bijbehorende app. In handige overzichten en grafieken, zie je in één oogopslag waar het geld naartoe gaat. Meer informatie over online huishoudboekjes vind je in dit artikel van de Consumentenbond.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *