Bestanden terugvinden op je smartphone

Een bestand downloaden met je smartphone is gebeurd met één tik. Maar het is soms wel even speuren waar ze staan op je telefoon. Lees hier hoe je ze terugvindt en bewerkt.

2 min leestijd
4.023 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Een bestand downloaden met je smartphone is gebeurd met één tik. Handig, als je bijvoorbeeld een ticket hebt gekocht voor een concert of theatervoorstelling dat je niet wil uitprinten. Maar het is soms wel even speuren waar ze staan op je telefoon. Lees hier hoe je ze terugvindt en bewerkt.

Op de computer vind je downloads meestal terug in de map Downloads, die je makkelijk kunt vinden via de Verkenner in Windows of Finder op de Mac. Op een smartphone is het terugvinden van bestanden minder eenduidig. Android-telefoons hebben wel een soort Verkenner, ook wel File Manager genoemd, maar die ziet er bij ieder telefoonmerk anders uit. De iPhone heeft hiervoor de app iCloud Drive.

Bestanden terugvinden in Android 

Zoek in de lijst met apps naar een app met de naam File Manager of (Mijn) Bestanden. Tik erop om de mappen te zien. Onder de lokale mappen vind je de map Download(s) met alle bestanden die je via internet hebt gedownload. Tik erop om ze te openen.

Als je vaker met bestanden wilt werken op je telefoon, kan het de moeite waard zijn een andere file manager te installeren. ES File Explorer File Manager is een populaire verkenner, onder andere omdat je er makkelijk mee kunt zoeken in je bestanden en omdat deze app naadloos aansluit op de cloudopslag in Google Drive en Dropbox. Een goed alternatief is Solid Explorer, als je niet van advertenties houdt. Deze app kost 1,99 euro.

Bestanden bewerken in Android 

Voor het bewerken van tekstdocumenten of spreadsheets heb je een bijbehorend programma nodig. Dat kan Word of Excel zijn, maar ook Google Documenten of Google Spreadsheets. Voor het lezen van pdf-bestanden heb je Adobe Acrobat Reader nodig. Al deze apps zijn gratis te downloaden in de Google Play Store. Lees voor meer informatie Hoe kan ik documenten bewerken op mijn smartphone?

Meer overzicht op de computer 

Wist je dat je de bestanden op een Android-telefoon ook op de computer kunt bekijken? Je hebt hiervoor de app AirDroid nodig en een computer die met hetzelfde netwerk is verbonden als de smartphone. Het werkt als volgt:

  • Open de app AirDroid op de smartphone en meld je aan met je Google-account.
  • Open web.airdroid.com met de browser op de computer.
  • Scan met het Android-toestel de getoonde QR-code.
  • Op de webpagina verschijnt nu de inhoud van de telefoon. Zo kun je gemakkelijk bestanden downloaden naar je computer of verwijderen.

Bestanden terugvinden op de iPhone 

icloud drive aanVoor gebruikers van iOS 9 en hoger heeft Apple de app iCloud Drive gemaakt, waarmee je kunt bladeren door alle bestanden die je in iCloud hebt opgeslagen. Je kunt de app als volgt in gebruik nemen:

Ga naar Instellingen > iCloud en zet de schakelaar achter iCloud Drive op Aan.

Lees ook:


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *