Hoe gebruik ik Google Maps in de auto?

Navigeren met een smartphone is handig, want die heb je altijd bij je. Voor de meeste toepassingen volstaat het gratis Google Maps. Hoe gebruik je deze app in de auto?

4 min leestijd
3.180 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Hoe gebruik ik Google Maps in de auto?

Navigeren met een smartphone is handig, want die heb je altijd bij je. Voor de meeste toepassingen volstaat het gratis Google Maps. Hoe gebruik je deze app in de auto?

Om te beginnen 

google maps screenshotNavigeren kost veel energie. Wil je langdurig op navigatie rijden, zorg dan in ieder geval dat je smartphone onderweg oplaadt en koop hier zo nodig het juiste snoer voor. Ook een raamhouder is een onmisbaar attribuut om veilig te kunnen rijden. Verder heb je voor online navigatie continu internetverbinding nodig. Om je internetbundel te sparen (en in het buitenland je roamingkosten te beperken) kun je kaarten ook vooraf downloaden. Zie hiervoor het artikel Geheimen van Google Maps.

Verschillen tussen Android en iPhone 

Google Maps is bij uitstek geschikt voor Android, maar is ook op een iPhone prima te gebruiken. Sommige functies werken net even anders op de iPhone. In ieder geval moet je voor het kunnen opslaan van adressen en het downloaden van kaarten voor offline gebruik zijn ingelogd met een Google-account. Op een Android-toestel ben je dat altijd, maar op een iPhone moet je hiervoor tikken op het poppetje rechtsboven.

Simpel zoomen 

Voor gebruik in de auto is het fijn als je maximaal één vinger nodig hebt voor de bediening. Deze methode van in- en uitzoomen gaat daar zeker bij helpen:  tik twee keer op een kaart, maar houd de tweede keer je vinger op het scherm. Veeg vervolgens naar beneden voor inzoomen en naar boven voor uitzoomen.

Locatie vaststellen 

google maps zoekertjeGoogle Maps opent met een landkaart. Om op deze kaart te kunnen zien waar je bent, tik je op de witte knop met het zoekertje. Je locatie wordt dan weergegeven als een blauwe stip met een pijltje eraan vast, dat je kijkrichting aangeeft. Een tweede tik op de knop laat de kaart als een kompas meedraaien met je positie. Een derde tik vergrendelt de kaart weer in zijn vaste positie.

Spraakgestuurd adres zoeken 

google maps microfoonNog handiger dan met één vinger het apparaat bedienen is om het zonder vingers te bedienen, namelijk met gesproken commando’s. Een adres zoeken gaat vrij goed. Tik op het pictogram van de microfoon en spreek straatnaam en adres rustig uit. Meer over het spraakgestuurd bedienen van een iPhone lees je in het artikel Vraag het Siri.

Adressen opslaan 

Je rijdt waarschijnlijk het vaakst van en naar je huis- en werkadres. Het is dus sowieso handig om deze adressen op te slaan, maar hetzelfde geldt misschien voor een paar andere veelgebruikte adressen. Voer het betreffende adres in en tik op het rode pinnetje. Vervolgens kun je kiezen voor Opslaan, Labelen en Delen. Een opgeslagen adres kun je altijd terugvinden via het menu, Mijn plaatsen (tik op Opgeslagen). Ook gelabelde adressen vind je hier. Handige labels kunnen bijvoorbeeld zijn: restaurants, familie, vrienden of hotels. Thuis en Werk zijn bijzondere labels. Deze kun je zelf invoeren als label, maar dat kan maar voor één adres. Je kunt ook onder Mijn plaatsen tikken op Thuis, Thuisadres instellen en vervolgens je adres intikken of inspreken.

Navigeren maar 

google maps routebeschrijvingTik op de ronde blauwe knop met in het witte ruitje een pijltje. Bovenin het scherm verschijnen nu twee velden waarin staat Uw locatie en Kies uw bestemming. Als je wilt vertrekken vanaf de plek waar je nu bent, kun je Uw locatie laten staan. Anders tik je erop om een andere keuze te maken. Opgeslagen en veelgebruikte keuzes verschijnen automatisch; tik erop om er één te gebruiken. Je kunt ook een adres intikken of inspreken. Tik vervolgens op Kies uw bestemming en volg dezelfde stappen. Tik nu nog op het juiste vervoermiddel, in dit geval de auto. Op de kaart verschijnen de snelste route en enkele alternatieven. Je kunt op een alternatief tikken om deze te kiezen. Tik vervolgens op de ronde blauwe knop met het witte pijltje om de route te starten.

Tijdens het rijden 

Op het scherm en middels gesproken instructies geeft Google Maps aanwijzingen hoe je moet rijden. In de groene balk bovenin zie je de eerste instructie, daaronder de volgende. Onderin beeld is (een schatting van) de resterende reistijd te zien. Wil je geen gesproken instructies, tik dan op het pictogram van de luidspreker en tik op het pictogram van de doorgestreepte luidspreker. Bij iOS moet je hiervoor het menu openen: de drie bolletjes boven elkaar. Door te tikken op het knopje met het kompas op de bovenste helft van het scherm rechts, schakelt het beeld naar een andere weergave, waarbij de pijl altijd voor je uit wijst en je meer diepte ziet. Tik op het kruis linksonder om de navigatie af te sluiten.

Lees ook:

Blijf je ook graag op de hoogte van het digitale nieuws en de laatste tips en artikelen? Meld je dan hier aan voor onze gratis HelloDigital Nieuwsbrief.


2 reacties

  1. Tycho Huijts schreef:

    Ik gebruik Google Maps in de auto met veel plezier. Op mijn smart phone (iPhone 5S). Een alternatieve route intikken gaat ook prima (bijvoorbeeld een iets langzamere) maar ‘miss Google’ keert dan toch weer terug naar de snelste route tenzij je, als ik het goed versta, op ‘nee’ klikt. Maar waar zit dat? Op dat schermpje is het al auto rijdend niet te zien…

  2. De redactie schreef:

    Google Maps kiest standaard de snelste route.Tijdens het rijden kun je een andere (langzamere) route kiezen door te klikken op het symbool van de Y-splitsing (het vorkje), dat zichtbaar is onderaan het scherm. Zie je het vorkje niet, klik dan op het uitklapmenu. Je kunt er ook voor kiezen om tussenstops in te voeren, als je je route plant. Je dwingt Maps dan om jouw route te nemen. Ik hoop dat dit werkt.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *