Vijf vragen over je belastingaangifte in 2016

Is de blauwe envelop in de bus gevallen? Dan is het tijd om je voor te bereiden op de belastingaangifte voor 2015. Het wordt steeds makkelijker en steeds digitaler.

3 min leestijd
844 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Vijf vragen over je belastingaangifte in 2016

Is de blauwe envelop in de bus gevallen? Dan is het tijd om je voor te bereiden op de belastingaangifte voor 2015. Het wordt steeds makkelijker en steeds digitaler.

Dit jaar is het voor het laatst dat de Belastingdienst op grote schaal per post de aangiftebrief verspreidt. Voortaan moet iedereen hiervoor kijken op MijnOverheid, waar alle berichten in een digitale Berichtenbox terechtkomen. Maar liefst 3 miljoen mensen hebben hun mailbox al geactiveerd met hun DigiD.

Heb je een brief gekregen of ga je iemand anders helpen aangifte te doen? Met de onderstaande vragen en antwoorden ben je goed voorbereid.

1. Wat heb ik nodig om aangifte te kunnen doen? 

Vanaf 1 maart kun je online aangifte doen via de website of via de app. Je hebt hiervoor dus een computer, tablet of smartphone met internetverbinding nodig. De app is een vereenvoudigde versie van het online aangifteprogramma. Voor meer complexe aangiftes heb je het online programma nodig. Verder heb je een DigiD nodig.

2. Ik weet mijn DigiD niet meer. Wat nu? 

Als je alleen het wachtwoord bent vergeten, kun je dit met behulp van je burgerservicenummer (BSN) en gebruikersnaam herstellen. Ben je (ook) je gebruikersnaam kwijt, dan moet je opnieuw een DigiD aanvragen. Een DigiD wordt altijd per post opgestuurd. Dit duurt vijf werkdagen, dus vraag ’m op tijd aan op digid.nl/aanvragen.

3. Ik wil mijn vader/moeder helpen met zijn/haar belastingaangifte. Moet ik dan zijn/haar DigiD gebruiken? 

De overheid raadt iedereen aan een DigiD altijd zelf in te toetsen. Als je iemand helpt, is het de bedoeling dat die persoon zelf eerst inlogt met zijn of haar DigiD, waarna de helper de aangifte kan (helpen) invullen. Een andere mogelijkheid is een DigiD machtiging aan te vragen voor het doen van aangifte. Als de hulpvrager zelf al een DigiD heeft, kan hij die machtiging zelf telefonisch of online aanvragen. Heeft hij nog geen DigiD, dan kun je de machtiging aanvragen met je eigen DigiD. Je hebt dan het BSN en de geboortedatum van de hulpvrager nodig.
De hulpvrager krijgt vervolgens een brief met een machtigingscode, die je nodig hebt om namens de hulpvrager de aangifte met je eigen DigiD te kunnen doen. Een machtiging geldt voor één jaar en alleen voor deze hulpvraag. Kijk voor meer informatie over machtigen op machtigen.digid.nl.

4. Hoe bewaar ik mijn DigiD-wachtwoord op een veilige manier? 

Als je zelf de enige bent die de computer gebruikt, kun je ervoor kiezen om het wachtwoord te laten onthouden door de browser. Veilig kun je dat niet noemen, want een ander kan er zo makkelijk bij en als je een keer de browserinstellingen verandert, ben je het wachtwoord ook kwijt. Een alternatief is een wachtwoordmanager, die al je verschillende wachtwoorden veilig op de computer bewaart. Je hoeft dan nog maar één wachtwoord te onthouden. Een veilige en goede wachtwoordmanager is bijvoorbeeld LastPass.

5. Waar kan ik terecht met vragen over de aangifte? 

De Belastingdienst biedt veel informatie via de website. Bovendien kun je via Twitter vragen stellen aan @Belastingdienst. Voor onafhankelijke informatie kun je terecht bij de Consumentenbond. De aangifte hoeft net als vorig jaar pas op 1 mei bij de Belastingdienst binnen te zijn. Krijg je het voor 1 april voor elkaar en heb je recht op teruggave, dan geeft de Belastingdienst de garantie dat je in juli je geld al hebt.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *