Beheer je financiën op de computer

Een huishoudboekje bijhouden in Excel levert veel inzicht op in je uitgavenpatroon. Maar ook andere – veelal gratis – digitale programma zijn behulpzaam bij het beheren van je financiën. Of biedt de bank misschien een goede service? Ontdek de methode die bij je past.

2 min leestijd
1.728 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Boekhouden met de bank 

online kasboek RabobankAls je internetbankiert, zie je vanzelf een chronologisch overzicht van je inkomsten en uitgaven. Maar sommige banken bieden meer. Zo kunnen klanten van SNS, Rabobank en Knab categorieën toewijzen aan inkomsten en uitgaven, zodat ze in één oogopslag kunnen zien hoeveel ze in een maand, kwartaal of jaar hebben uitgegeven aan bijvoorbeeld boodschappen, mobiele telefonie of reiskosten. Bij SNS en Rabobank kun je bovendien een budget instellen, om je uitgaven aan een bepaalde post te beperken. Klanten van de genoemde banken kunnen in het online huishoudboekje ook gegevens van andere banken importeren.

Online huishoudboekje 

boekhouden in een appAfas Personal, MijnGeldzaken.nl en Cashflow bieden online kasboekjes aan. Na een online registratie kun je hierin de gegevens van praktisch iedere bank importeren. Om veiligheidsredenen kan dat niet rechtstreeks; je moet de bankgegevens eerst offline opslaan om ze vervolgens te uploaden naar de server van de kasboekaanbieder. Afas Personal is ook als app beschikbaar.

Deze online kasboeken kunnen automatisch rubrieken toewijzen: rentebetalingen aan de bank krijgen als rubriek ‘hypotheek’ en pinbetalingen aan de supermarkt ‘boodschappen’. Met een beetje geluk is het gros van de betalingen correct ingedeeld en hoef je ze alleen nog maar te controleren. Bij Afas Personal kun je ook budgetten instellen, spaardoelen instellen en kassabonnen opslaan. Afas Personal en MijnGeldzaken.nl bieden bovendien contractbeheer aan, waarmee je bijvoorbeeld abonnementen bij telecomproviders, sportcentra en andere diensten kunt bewaren. Het programma geeft een waarschuwing zodra je het contract kunt opzeggen om op zoek te gaan naar een goedkopere aanbieder.

Op de website van Wijzer in Geldzaken vind je nog meer digitale huishoudboekjes.

Offline huishoudboekje 

Penningmeester.netPenningmeester.net en Cashflow Viewer zijn offline kasboeken: programma’s die je op de computer installeert en die alle gegevens ook op de computer bewaren. Een offline kasboek is ook zonder werkende internetverbinding in te zien en te bewerken. Ze zijn niet gratis: Penningmeester.net kost €14,95 en Cashflow Viewer €11,95. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar met de mogelijkheden van online kasboeken. Zo kan Penningmeester.net ook budgetten en spaardoelen instellen en kassabonnen opslaan. Cashflow Viewer kan dat niet, maar wel het duurdere Cashflow Manager (€29,95).

Budgetteren in Excel 

persoonlijk budget in ExcelExcel 2016 heeft talloze sjablonen waarmee je een eigen kasboek kunt bijhouden. Een mooi voorbeeld is het sjabloon ‘Persoonlijk budget’. Hierin kun je budgetten invullen voor kostenposten en na afloop van de maand de werkelijke uitgaven. De spreadsheet rekent vervolgens het verschil uit en waarschuwt met rode en gele driehoekjes voor grote en kleine budgetoverschrijdingen. Lees meer over de werking van het Persoonlijk budget in het artikel op SeniorWeb: Huishoudboekje (Excel 2016).

Lees ook:

Heb je nog vragen over digitaal budgetteren? Bel dan met onze Digitale Pechhulp.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *