Kan ik PayPal veilig gebruiken?

Bij steeds meer webshops kun je betalen met PayPal. Toch is het veel minder bekend dan iDeal. Wat is PayPal, is het veilig en wat zijn de voor- en nadelen?

3 min leestijd
1.762 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Dit is een artikel van de Consumentenbond
consumentenbond_logo_payoff_horizontaal_rgb kopie

Kan ik PayPal veilig gebruiken?

Bij steeds meer webshops kun je betalen met PayPal. Toch is het veel minder bekend dan iDeal. Wat is PayPal, is het veilig en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is PayPal? 

PayPal is een tussenpersoon voor het betalingsverkeer die je e-mailadres als rekeningnummer gebruikt. Je kunt ermee betalen op internet, en ook betalingen ontvangen en zelfs in sommige ‘fysieke’ winkels kun je via PayPal afrekenen. Je betaaltegoed kun je vooraf op het PayPal-account storten, maar het kan ook via automatische incasso achteraf van je bankrekening of creditcard worden gehaald.

Wat is het verschil met iDeal? 

iDeal werkt meestal niet bij internationale aankopen, PayPal wel. Dat maakt het handig voor mensen die geen creditcard (willen) hebben, maar toch in buitenlandse internetwinkels willen kopen.

Waar kan ik betalen met PayPal? 

Veel grote webwinkels in Nederland en in het buitenland accepteren PayPal-betalingen en je kunt ermee betalen op Marktplaats en eBay. Ook in Googles app-winkel, de Play Store, en de muziekdienst Spotify kun je voor je apps en muziek betalen via PayPal. Zelfs taxi’s van de bekende taxiapp Uber accepteren deze betaling.

Is het veilig? 

Een voordeel van PayPal boven iDeal is dat je een betaling achteraf kunt betwisten als je bestelling niet is aangekomen of afwijkt van wat je hebt besteld. Als je binnen 180 dagen een claim indient, neemt PayPal contact op met de verkoper. Als die niet kan bewijzen dat hij het bestelde product daadwerkelijk heeft verstuurd, stort PayPal het bedrag terug. Let wel zelf op dat je voor de betaling echt naar de site van PayPal wordt geleid. Controleer of het slotje in de adresbalk van de browser zichtbaar is. En reageer niet op phishingmails: PayPal vraagt nooit per mail om in te loggen.

Hoe maakt je een PayPal-account aan? 

Maak een (gratis) PayPal-account aan op www.paypal.nl, klik op Aanmelden en kies daarna voor een privérekening – ook als je af en toe iets via Marktplaats verkoopt. Geef je e-mailadres op en kies een wachtwoord. Zorg ervoor dat dit een sterk en uniek wachtwoord is. Het wachtwoord geeft namelijk toegang tot je saldo.­ Geef je huisadres en telefoonnummer op. Dit huisadres dient ook als het standaardontvangstadres voor goederen die je koopt met PayPal, en een extra beveiliging tegen fraude.­ Koppel een bankrekening en/of een creditcard aan het account.  Klaar! Je kunt nu aankopen doen.

Hoe werkt het verder? 

Vervolgens kun je geld storten op je PayPal-account – een soort portemonnee – en dat vervolgens uitgeven. Je kunt ook je bankrekening via een automatische incassomachtiging koppelen aan het PayPal-account. Als je dan iets koopt via PayPal, schrijft die het bedrag van je bankrekening af. Als laatste kun je ook je creditcard koppelen aan het PayPal-account. Dit kan voordeliger uitpakken op websites die kosten in rekening brengen voor betalingen met een creditcard. En het is veiliger, want de webshop krijgt je creditcardgegevens niet in handen.

Wat gebeurt er als ik geen saldo heb? 

Stel, je betaalt via een website en je hebt te weinig saldo op je PayPal-account. Het geld wordt dan vervolgens van de bankrekening of creditcard afgeschreven die aan het account is gekoppeld. Mocht je ook daar onvoldoende tegoed hebben, dan krijg je een betalingsherinnering. Doorgaans biedt PayPal voldoende tijd om het tegoed aan te zuiveren. Als je echt niet betaalt, zal PayPal uiteindelijk naar een incassobureau stappen.

Hoe krijg ik geld van mijn bankrekening naar PayPal en andersom? 

Dat kan via internetbankieren, maar het duurt dan enkele dagen voordat het geld bij PayPal op de rekening staat. Overboeken via iDeal is sneller, via www.paypal-opwaarderen.nl. Omgekeerd kun je het saldo van je PayPal-account via een overboeking vanuit PayPal naar je bank laten overmaken.

Zijn er nog nadelen? 

We zien drie nadelen:

  1. Je geld is enige dagen onderweg als je het van PayPal naar je bankrekening wilt overmaken.
  2. Verkopers rekenen soms (hoge) kosten  voor betalen met PayPal. Iets om bij elke betaling goed in de gaten te houden.
  3. Voor een verkoper (bijvoorbeeld op Marktplaats) kan het vervelend zijn als de koper de ontvangst of de betaling betwist en PayPal het bedrag niet wil uitbetalen.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *