Agenda-apps

Een goede digitale agenda kan helpen bij het voorkomen van chaos. De een wil een simpel opschrijfboekje en de ander een online agenda waarin afspraken kunnen worden bijgewerkt op elk apparaat.

5 min leestijd
1.312 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Agenda-apps

Afspraak hier, afspraak daar…soms verliezen we het overzicht een beetje. Een goede agenda kan helpen bij het voorkomen van chaos. De een wil gewoon een simpel opschrijfboekje en de ander een online agenda waarin afspraken kunnen worden bijgewerkt op elk apparaat. In het uitgebreide aanbod vonden we drie totaal verschillende agenda-apps.

Google Agenda 

googleagendalogoVeel Androidtelefoons hebben standaard Google Agenda geïnstalleerd als widget of app. Of een variatie hierop. Een goed begin, omdat Google heel goed is in het synchroniseren van afspraken tussen computer, tablet en mobiel. Bovendien zijn er externe kalenderdiensten van Google met bijvoorbeeld alle wedstrijden van het Nederlands Elftal. Ook verjaardagen van bijvoorbeeld Facebookvrienden kunnen eenvoudig worden geïmporteerd. Exporteren van afspraken en die delen met anderen, gaat al net zo makkelijk.

De app Google Agengoogleagendada is onlangs volledig op de schop gegaan en heeft een mooi, fris uiterlijk gekregen. Het eerste dat opvalt is de grote rode plusknop. Hiermee zijn afspraken eenvoudig te noteren. Na een druk op de knop, verschijnt een invulveld voor de details van de afspraak. Behalve afspraaktijd en alarm, kun je hier een locatie (met plattegrond) toevoegen en contacten uitnodigen voor de afspraak. Nodig je een contact uit, dan krijgt deze een e-mail met de voorgestelde afspraaktijd. De ander kan zeggen of hij aanwezig is of niet. Ook is het mogelijk om via de app een snelle reactie sturen zoals: “ik ben een paar minuten te laat” of “begin maar vast zonder mij”.

Google Agenda is overzichtelijk. Kleuren onderscheiden verschillende soorten afspraken. Standaard is er een vijfdaags overzicht, maar dit is ook te veranderen in een dagoverzicht of een planning. Hierbij worden alleen die dagen weergegeven waarop afspraken staan. Heel handig! Ook handig is de zoekfunctie waarmee je alle afspraken kunt doorzoeken op trefwoord. De app toont dan alle oude en nieuwe afspraken die dat woord bevatten.

Platform: Android/iPad/iPhone

Prijs: Gratis

icon-pluspuntenPluspunten:icon-minpuntentMinpunten:
 • • Overzichtelijk
 • • Op mobiel, tablet en computer bijwerken
 • • Gmail-account is noodzakelijk

 

Sunrise Calendar 

sunriselogo'Your new calendar', zo luidt de slogan van Sunrise Calendar. En dat zou best eens kunnen. Een strak design met handige functies. Sunrise synchroniseert je agenda met gegevens uit allerlei apps en webdiensten. Met Facebook en Google, maar ook met iCloud, Tripit, Exchange, LinkedIn, Twitter, Songkick, Foursquare en nog veel meer. Verder geeft de app suggesties voor interessante kalenderdiensten om te volgen, zoals voetbal, autosport, beurzen of schoolvakanties per regio.sunrise

Een afspraak noteren is een fluitje van een cent. Tik op de dag, noteer de gegevens en nodig anderen uit via de ingebouwde mail. Een melding via mail volgt en op de app is te zien of het verzoek is geaccepteerd. Is er een koppeling gemaakt met Twitter of LinkedIn via instellingen, dan zie je een mini-LinkedInprofiel plus de laatste tweets van die persoon. Door hierop te tikken, ga je direct naar de verschillende externe Facebook- of LinkedInprofielen. Welke profielen beschikbaar zijn, is afhankelijk van de contactpersoon en of het adres dat je van de ander hebt ingevoerd hetzelfde is als die persoon gebruikt voor zijn of haar socialmedia-account. Leuke extra’s!

Tenminste… die extra’s zijn er alleen bij de versie voor iPad. Op een telefoon en pc krijg je een vereenvoudigde versie met nog steeds veel mogelijkheden zoals: een afspraak snel mailen naar iemand anders of een routebeschrijving via maps krijgen. Maar de mogelijkheid om te bellen ontbreekt jammer genoeg weer op de telefoon, terwijl die daar juist erg handig zou zijn. Handiger dan op een 3G-loze iPad.

Platform: Android/iPad/iPhone

Prijs: Gratis  

icon-pluspuntenPluspunten:icon-minpuntentMinpunten:
 • • Kalenderdiensten voor verschillende interessegebieden
 • • Koppeling met social media zoals LinkedIn
 • • Web- en telefoonversie hebben veel minder functies
 • • Sober uiterlijk

 

Week Agenda Ultimate 

In Week Agenda Ultimate is het lekker ouderwets bladeren zoals in een echt papieren exemplaar. Dat geeft een vertrouwd gevoel. En net als in een echt exemplaar kun je in deze Nederlandstalige virtuele agenda ook direct een aantal pagina’s verder bladeren. Met één vinger blader je dag voor dag, met twee vingers blader je zo een maand verder en bladeren met drie vingers maakt een sprong van een jaar.
Een aantal groot aantal zaken is aan te passen. Zo kun je de lettergrootte van de afspraken aanpassen en wanneer de week moet beginnen: op zondag of op maandag.

weekagenda

Een agenda is pas nuttig als je 'm kunt vullen. De functie Fetch importeert informatie van je Google Kalenders en in de kalenderstore koop je kalenders van evenementen voor €0,99. Onderwerpen o.a.: Champions League-voetbal, schoolvakanties, Formule 1, maanstanden of naamdagen. Maar ook kalenders van het amateurvoetbal zijn te importeren.

Waarschuwing: pas na het invoeren van het wachtwoord bij iTunes verschijnt de prijs. Op annuleren tikken is de enige mogelijkheid om te voorkomen dat het bedrag van je tegoed wordt afgeschreven.
Standaard toont de app een weekoverzicht, maar dit is met een vingerbeweging te veranderen in twee dagen. Afspraken noteren gaat eenvoudig met een tik op de bladzijde. Wil je iemand uitnodigen voor een afspraak , dan gebruikt de app het externe e-mailprogramma om een mail te sturen.

Platform: iPad/iPhone

Kosten: €0,89. Extra kalenderdiensten: €0,99 per stuk

icon-pluspuntenPluspunten:icon-minpuntentMinpunten:
 • • Handig bladeren
 • • Lettergrootte is aan te passen
 • • Apart betalen voor elke geïmporteerde kalenderdienst (zoals eredivisie-programma)
 • • Alle afspraken in hetzelfde lettertype en kleur. Geen onderscheid mogelijk

Conclusie en aanbevelingen 

De nieuwe versie van Google Agenda is overzichtelijk en ideaal om afspraken op meerdere apparaten toe te voegen. Sunrise Calendar blinkt uit in de koppeling met social media en een enorm aanbod gratis kalenderdiensten. Week Agenda Ultimate lijkt het meest op de vertrouwde papieren agenda.

 


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *