LibreOffice: gratis alternatief voor Office

LibreOffice is een veelzijdig softwarepakket dat vergelijkbaar is met Office van Microsoft. Het bevat programma's die lijken op Word en Excel.

4 min leestijd
702 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

LibreOffice is open-source. Dat betekent dat je het zonder kosten kan downloaden. Ook zitten er geen advertenties in. Als je LibreOffice downloadt, wordt er wel gevraagd om een donatie, maar die is niet verplicht. Het softwarepakket werkt op alle besturingssystemen (Windows, macOS en Linux).

LibreOffice bevat onder meer programma’s voor tekstverwerken (Writer), spreadsheets (Calc) en presentaties (Impress). Het mooie is dat je de meeste Office-documenten er zonder probleem in kunt openen en bewerken. Ook kun je ervoor kiezen al je documenten automatisch op te slaan als Word-, Excel- of Powerpoint-bestand. Je kunt ze dus gemakkelijk delen met mensen die Office gebruiken.

Uiterlijk en gebruiksgemak 

Wat direct opvalt als je LibreOffice opent, is dat het wat minder gelikt oogt dan Office. Zo heeft het geen lint, maar twee ouderwetse werkbalken. Dat wil niet zeggen dat LibreOffice minder mogelijkheden heeft. Voor de meeste particuliere gebruikers is het een prima programma, met tal van opties voor het maken van documenten, spreadsheets en presentaties.

Het programma is verder redelijk overzichtelijk, de meeste opties zijn gemakkelijk te vinden, of worden zichtbaar zodra je ze nodig hebt, bijvoorbeeld als je op een tabel of afbeelding klikt.

Om je op gang te helpen, geven we hier wat handige tips voor het gebruik van LibreOffice Writer. De werking van Calc en Impress wijst zich min of meer vanzelf, als je gewend bent te werken met Excel of PowerPoint. Hou er wel rekening mee dat Impress minder kant-en-klare templates heeft dan PowerPoint.

Lettertype en opmaak 

LibreOffice werkt standaard met het lettertype Liberation Serif. Gebruik je liever een ander lettertype, zoals Calibri, klik dan in de tweede werkbalk op het uitklapmenu met lettertypes, en kies je favoriete lettertype.

Je kunt er ook voor kiezen om het standaard-lettertype te veranderen, zodat al je documenten automatisch dat font gebruiken. Klik daarvoor op Extra > Opties > LibreOffice Writer > Standaard Lettertypes.

Heb je een favoriete opmaak die je vaker gebruikt? Dan kun je ervoor kiezen een sjabloon aan te maken. Klik daarvoor op Bestand > Opslaan als, en kies dan in het uitklapmenu voor ODF-tekstdocumentsjabloon (.ott). Het sjabloon kan je gemakkelijk terugvinden door te klikken op Bestand > Sjablonen.

Spelling en controle 

De Nederlandse versie van LibreOffice heeft een ingebouwd Nederlands woordenboek voor spellingcontrole. Wil je je spelling en grammatica automatisch controleren, klik dan op Extra > Automatische spellingcontrole. Helaas werkt de controle op grammatica-fouten minder goed dan in Microsoft Office.

Writer kent ook een mogelijkheid om wijzigingen bij te houden, handig als je samen met anderen aan een tekst werkt. Klik daarvoor op Bewerken > Wijzigingen bijhouden. En je kunt natuurlijk ook gemakkelijk opmerkingen toevoegen. Klik op Invoegen > Notitie.

Afbeeldingen en tabellen 

Afbeeldingen en tabellen voeg je toe door in de eerste werkbalk op het icoon voor tabel of afbeelding te klikken (of klik in de menubalk op Invoegen > Afbeelding, of op Tabel > Invoegen). Het aanpassen van de afbeelding of tabel gaat heel gemakkelijk: klik erop en er verschijnt automatisch een extra werkbalk met allerlei opties.

Document opslaan en beveiligen 

LibreOffice slaat tekstbestanden standaard op als .odt-bestand, het eigen bestandsformaat van LibreOffice (en OpenOffice, het broertje van LibreOffice). Wil je je bestand bewaren als Word-bestand, dan kan dat ook. Handig als je je document wilt delen met mensen die Office gebruiken. Klik daarvoor in de menubalk op Bestand > Opslaan als, en kies dan in het uitklapmenu voor Microsoft Word 2007-2013 XML (.docx).

Wil je standaard al je documenten opslaan als Word-bestand? Klik dan op Extra > Opties > Laden/Opslaan > Algemeen > Altijd opslaan als Microsoft Word 2007-2013 XML (.docx).

Je kunt je documenten ook beveiligen met een wachtwoord. Klik daarvoor op Bestand > Opslaan. In het venster dat verschijnt kan je vervolgens de optie Met wachtwoord opslaan aanvinken.

Document exporteren als pdf 

Soms is het handig om bestanden op te slaan als pdf-document. Klik daarvoor op het pdf-icoontje linksboven in de menubalk. Je kunt ook in het menu op Bestand klikken, en dan op Exporteren als PDF. In het laatste geval opent zich een nieuw venster met allerlei extra opties. Zo kun je er ook hier voor kiezen om het document te beveiligen met een wachtwoord.

Document mailen 

Anders dan Office heeft LibreOffice geen ingebouwd e-mailprogramma, zoals Outlook. Daarvoor kun je een opensource e-mailprogramma als Thunderbird gebruiken. Overigens werkt LibreOffice ook goed samen met Outlook.

Wil je een document snel mailen, zonder eerst naar je mailprogramma te gaan? Klik dan op Bestand > Verzenden > Document als E-mail. Je mailprogramma opent dan automatisch een nieuwe e-mail met daarin het document als bijlage. Je kunt er ook voor kiezen om het document te verzenden als Word- of PDF-document.

Heb je nog vragen? Bel dan met onze Digitale Pechhulp.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *