Contactloos zakkenrollen tot duizenden euro's mogelijk

Contactloos betalen is handig, maar brengt ook risico's met zich mee. Een metalen hoesje voorkomt dat de pas op een afstandje kan worden uitgelezen.

2 min leestijd
917 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Dit is een artikel van de Consumentenbond
consumentenbond_logo_payoff_horizontaal_rgb kopie

Contactloos zakkenrollen tot duizenden euro's mogelijk

Met contactloos betalen blijken veel grotere bedragen ongemerkt te kunnen worden afgeschreven dan banken en consumenten denken. Dat blijkt na een test met een mobiele pinautomaat door de Consumentenbond. De Consumentenbond roept de banken op snel een einde te maken aan deze mogelijkheid.

Contactloos betalen 

De Consumentenbond laat in een video en in een blog zien hoe eenvoudig een mobiel betaalapparaat is aan te vragen en te misbruiken. Volgens de banken en de instructievideo van Betaalvereniging Nederland kunnen consumenten boven de €50 niet meer contactloos betalen, maar kunnen ze alleen betalen door de pas in de betaalautomaat te steken en de pincode te gebruiken. Maar dat blijkt niet zo te zijn: in principe kunnen consumenten ieder bedrag contactloos betalen en dus voor elk bedrag contactloos gerold worden door criminelen die naast de pas ook de pincode in handen hebben. De Consumentenbond is voorstander van contactloos betalen, maar dan moet er duidelijkheid zijn over de limiet die geldt bij contactloos betalen en over de gevolgen na contactloos zakkenrollen.

Pas beschermen 

Uit de test blijkt dat een crimineel met een draagbaar pinapparaatje in zijn zak een willekeurig bedrag van een rekening kan halen door vlak langs iemand te lopen die zijn pinpas los op zak heeft en vervolgens diens pincode in te voeren. Ook bij passen die in broekzakken, jaszakken en tassen zitten, blijkt zakkenrollen geen probleem. Zelfs dwars door een stevige damestas is het mogelijk om met het apparaatje geld van een rekening te halen. Sommige banken (zoals ABN Amro) verstrekken een speciaal hoesje om passen te beschermen tegen contactloos zakkenrollen.

Tips tegen contactloos zakkenrollen

  • Schakel contactloos betalen uit, vaak kan dat via de bankieren-app of internetbankieren, ABN Amro uitgezonderd. Contactloos betalen is handig en snel, en dus is deze tip nogal rigoureus.
  • Blokkeer de NFC-chip in de pas, de chip die contactloze betalingen mogelijk maakt, door middel van metaal. Bijvoorbeeld door een hoesje waarin metaal is verwerkt, door een portemonnee met metalen behuizing, of door 'm in te pakken in aluminiumfolie.
  • Scherm tijdens het pinnen altijd je pincode af met je andere hand.
  • Raak na het pinnen even met je hele hand alle cijfertoetsen op het pinapparaat aan. Een infrarood-/warmtefoto wordt dan onbruikbaar.
  • Verlaag de daglimiet voor pinbetalingen. Doe je nooit voor meer dan €250 aan pinbetalingen op één dag? Stel dat bedrag dan als limiet in. Meestal kan dat via de bankieren-app of via internetbankieren.

 


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *