Welke externe harde schijf moet ik kopen?

Met een externe harde schijf kun je de opslagcapaciteit van een computer gemakkelijk uitbreiden. Bovendien is zo'n schijf ideaal als back-upmedium. Maar waar moet je op letten bij aankoop?

5 min leestijd
886 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Wat is een externe harde schijf?

Een externe harde schijf is met je computer of laptop verbonden, meestal met een USB-kabel. Met een externe harde schijf voeg je meer opslagruimte aan je pc toe. Het opslagmedium is ideaal om grote collecties foto's, video's en muziek te bewaren. Op een externe harde schijf kun je ook je bestanden opslaan als back-up. Handig als je computer crasht, of als je een nieuwe computer koopt: je hoeft alleen de externe harde schijf aan je computer te verbinden om al je bestanden en foto's weer paraat te hebben. Groot voordeel van een harde schijf is dat je hem gemakkelijk mee kan nemen. Zo heb je overal je bestanden bij je. 

Waar moet je op letten?

De belangrijkste punten om op te letten bij de aankoop van een externe harde schijf zijn het soort (HDD of SSD), het formaat (2,5 of 3,5 inch), het aansluittype en de prijs. Daarnaast moet je erop letten voor welk besturingssysteem de externe harde schijf geschikt is. Deze aspecten worden hieronder toegelicht. 

Soorten externe harde schijven: HDD en SSD

Er zijn twee soorten externe harde schijven: de traditionele harde schijf (ook wel HDD - Hard Disk Drive - genoemd) en de nieuwere SSD (dat staat voor Solid State Drive). SSD's zijn vergelijkbaar met geheugenkaarten: ze hebben geen bewegende onderdelen. Dat heeft een aantal voordelen: SSD-schijven zijn licht en compact, minder kwetsbaar dan de traditionele harde schijf en veel sneller. Het grote nadeel is dat ze duurder zijn dan traditionele harde schijven.

Een externe HDD is de beste optie wanneer je niet heel vaak snel grote hoeveelheden data opslaat. Is dat wel het geval, dan is een SSD ondanks de meerprijs het overwegen waard. 

Formaten: 2,5 en 3,5 inch

Externe harde schijven (met name de traditionele harde schijven) zijn er in twee formaten: 2,5 en 3,5 inch. Een 3,5 inch externe harde schijf heeft de grootste opslagcapaciteit tegen de laagste prijs per gigabyte. Bijna alle 3,5 inch schijven hebben een externe voeding die in het stopcontact moet. Dat maakt ze niet zo draagbaar. Een doorsnee 3,5 inch externe harde schijf meet 18 bij 12 bij 4 cm en weegt met voeding ongeveer een kilo.

Een 2,5 inch externe harde schijf is een stuk compacter (ongeveer 11 bij 9 bij 2 cm) en veel lichter (zo'n 200 gram) dan de 3,5 inch variant. Als voeding gebruikt hij de USB-poort van je computer, dus een aparte netstroomadapter is niet nodig. Een 2,5 inch externe harde schijf is per gigabyte wel wat duurder en de opslagcapaciteit gaat tot 4 terabyte. 

Kies de juiste aansluiting

Er zijn verschillende standaarden voor het aansluiten van een externe harde schijf aan je computer. De aansluiting bepaalt mede hoe snel bestanden van en naar de harde schijf kunnen worden verplaatst. Dit zijn de vier meest voorkomende aansluitingen:

  • USB 2.0: de gangbaarste aansluiting, die wordt ondersteund door alle computers die de afgelopen tien jaar op de markt zijn gekomen. De snelheid is 480Mb/s.
  • USB 3.0: de nieuwste versie van de USB-aansluiting is ruim tien keer sneller dan zijn voorganger: 5Gb/s. De meeste computers die sinds 2010 verkocht zijn, hebben één of meer USB 3.0 aansluitingen. De USB 3.0 aansluiting is te herkennen aan het blauwe randje in de aansluiting.
  • Netwerk/ethernet: een netwerk externe harde schijf (NAS) plaats je in je netwerk. Het voordeel hiervan is dat je de bestanden op de harde schijf vanaf alle computers in het netwerk kunt openen. De snelheid is afhankelijk van het netwerk en van of je draadloos of bedraad werkt. De netwerkschijf is wel altijd langzamer dan een USB 3.0 aansluiting.
  • Draadloos: deze schijven maken een eigen wifi-hotspot aan, waardoor je ze met je computer kan verbinden zonder kabel. Ook heb je zo overal toegang tot je bestanden op je tablet of smartphone. Draadloze schijven zijn duurder, en de snelheid is vaak lager dan met een kabel. 

Hoeveel past er op een externe harde schijf?

Hoeveel bestanden er op een externe harde schijf passen, hangt af van de capaciteit van de schijf en het soort bestanden. Er zijn harde schijven van 120 gigabyte (GB) tot 20 terabyte (TB). Het meest voorkomend zijn modellen met 500 GB, 1 TB of 2 TB capaciteit. Als je vooral tekstdocumenten wilt opslaan, is 500 GB voldoende. Hebt je veel foto's en video's? Kies dan voor 2 TB. 

Hoe werkt een externe harde schijf?

De meeste externe harde schijven zijn 'plug en play'. Dat wil zeggen dat ze startklaar zijn als je ze aansluit. Het werkt hetzelfde als een gewone ingebouwde harde schijf. Nadat de externe harde schijf is aangesloten op de computer, zie je hem terug als een apart schijfstation in de Windows Verkenner en bij Mac-computers in de Finder. Je kunt er bestanden op bewaren, naartoe verplaatsen en weer van verwijderen. 

Prijs

De prijzen van externe harde schijven zijn de laatste jaren flink gedaald. Een harde schijf van 2 TB kost ongeveer rond de 80 euro. De prijs verschilt wel per harde schijf. De snelle SSD's zijn een stuk duurder. Voor hetzelfde bedrag van 80 euro krijg je een SSD-schijf met 128 GB aan capaciteit. Reken op een ongeveer tien keer zo hoge prijs per gigabyte.

Besturingssysteem

Tot slot is het belangrijk dat je controleert of de harde schijf geschikt is voor je besturingssysteem. Bijna alle harde schijven zijn meteen te gebruiken op een Windows-computer. Voor gebruik op een Mac-computer moet de harde schijf soms eerst geformatteerd worden.

Bij een Mac-computer kun je er ook voor kiezen om de externe harde schijf van Apple te gebruiken; de AirPort Time Capsule. Deze draadloze harde schijf is wel een dure oplossing. De versie van 2 TB kost 329 euro en voor 3 TB betaal je 429 euro.

Lees ook:

Heb je nog vragen? Bel dan met onze Digitale Pechhulp.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *