Windows 10 inrichten zoals je wilt

Het Startmenu in Windows 10 is voor de één een zegen, maar voor de ander een last. Want hoe zoek je snel in al die apps en hoe krijg je tegels weg die je nooit gebruikt? Lees het allemaal in dit artikel.

3 min leestijd
1.527 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Windows 10 

Misschien gebruik je Windows 10 al een tijdje en ben je gewend geraakt aan de nieuwigheden. Maar je kunt dit besturingssysteem ook volledig naar je hand zetten.

Makkelijk de juiste app zoeken

Via het startmenu heb je meteen toegang tot de complete lijst met programma’s op de computer. Wil je snel zoeken in de alfabetische lijst, klik dan eens op een letter, bijvoorbeeld de letter A boven de apps die met een A beginnen. Je krijgt dan een alfabet waarin je snel kunt klikken op de beginletter van de app die je zoekt.

Let op: als je de Anniversary-update van Windows 10 nog niet hebt geïnstalleerd, moet je eerst klikken op Alle apps. Wil je dat de lijst met programma's standaard zichtbaar is, volg dan de uitleg onder Knoppen van het Startmenu aanpassen.

 

Grootte van het Startmenu aanpassen 

Het Startmenu van Windows 10 is standaard aan de grote kant. Als je wilt, kun je het ook kleiner maken. Of nog groter. Dat gaat zo.

  • Klik op de Startknop om het Startmenu te openen.
  • Beweeg met de muis naar de rand van de bovenkant of de rechterkant van het menu.
  • pijltje groter maken startmenuDe muisaanwijzer verandert in twee pijltjes. Klik en sleep de rand van het menu omhoog, omlaag, naar rechts of naar links. Laat los als de grootte van venster naar je zin is.

Knoppen van het Startmenu aanpassen 

De linkerkolom van het startmenu kun je naar eigen wens aanpassen door er nog wat opties aan toe te voegen. Klik hiervoor op de Startknop > Instellingen > Persoonlijke instellingen > Start.

Vervolgens kun je kiezen voor de volgende opties:

  • Meest gebruikte apps weergeven
  • Recent toegevoegde apps weergeven
  • Start op volledig scherm weergeven

Heb je de Anniversary-update nog niet, dan kun je hier ook kiezen voor standaardweergave van de lijst met alle apps.

Klik je ook nog op de link Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven, dan kun je extra mappen kiezen, zoals Documenten en Downloads. Dan zijn ze voortaan altijd zichtbaar in de linkerkolom.

Klik tot slot op het kruisje rechtsboven om de instellingen te sluiten.

De tegels van het Startmenu aanpassen 

De tegels in de rechterkant van het Startmenu geven toegang tot apps, foto’s en andere onderdelen. Tegels kunnen actuele informatie van de app laten zien, zoals de temperatuur of een recente mail.

Zo kun je een tegel toevoegen:

  • aan start vastmakenKlik op Starten > Alle apps.
  • Scrol naar de app die je wilt vastmaken aan het Startmenu en klik met de rechtermuisknop op de app.
  • Klik op Aan Start vastmaken.

Een nieuwe tegel wordt automatisch onderaan het Startmenu toegevoegd. Je kunt hem verplaatsen door hem te verslepen. Wil je de tegel extra laten opvallen, maak ‘m dan groter. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de tegel en kies Formaat wijzigen > Breed (of Groot).

Te veel tegels? Verwijder overbodige exemplaren door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Van Start losmaken.

Taakbalk 

Ook de Taakbalk onderin het scherm van Windows 10 kun je helemaal naar eigen smaak inrichten. Zo kun je bijvoorbeeld veelgebruikte programma’s een vaste plek geven in de Taakbalk. In het artikel Pas de Taakbalk aan in Windows 10 leggen we uit hoe dit werkt.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *