Welke virusscanner moet ik kiezen?

Het risico op verlies van gegevens en een onbruikbare computer door een virus is groot. Een gratis of betaald antivirusprogramma helpt schade te voorkomen. Maar welke moet je kiezen?

3 min leestijd
1.252 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Welke virusscanner moet ik kiezen?

Het risico op verlies van gegevens en een onbruikbare computer door een virus is groot. Een gratis of betaald antivirusprogramma helpt schade te voorkomen. Maar welk moet je kiezen?

Wat is een virusscanner? 

Een virusscanner wordt ook wel antivirusprogramma, antiviruspakket of beveiligingssoftware genoemd. Deze software detecteert schadelijke bestanden en verdachte activiteiten en houdt deze tegen en verwijdert ze zo nodig. In dit artikel vind je een keuzehulp voor virusscanners die geschikt zijn voor Windows-computers.

Drie opties 

Bij het kiezen van een virusscanner zijn er grofweg drie mogelijkheden:

  • (bijna) gratis virusscanner via de provider;
  • gratis virusscanner;
  • betaalde virusscanner.

Virusscanner via internetprovider 

Veel providers bieden een virusscanner aan, als extra service bij het internetabonnement. In de meeste gevallen betreft het de virusscanner F-Secure SAFE. Dit programma beschermt pc’s uitstekend tegen virussen en andere computerbedreigingen.

Sommige internetproviders geven de virusscanner cadeau, zoals XS4ALL. In dat geval is het sowieso raadzaam de virusscanner van de provider gebruiken. Moet je ervoor betalen, dan kun je ook op zoek gaan naar een voordeliger alternatief.

Gratis virusscanner 

Een gratis virusscanner is meestal een uitgeklede versie van een betaald programma. Ze zijn vaak bedoeld om gebruikers te verleiden de betaalde versie aan te schaffen. De advertenties en meldingen hiervoor zijn soms erg opdringerig.

Een ander nadeel is dat gratis virusscanners soms extra programma's mee-installeren, zoals een extra werkbalk in de browser of een zoekmachine die als standaard wordt ingesteld. Let daarom tijdens de installatie op standaard aangevinkte opties, en zet deze desgewenst uit.

Verder ben je met een gratis antivirusprogramma meestal niet beschermd tegen andere computerbedreigingen, zoals spyware, identiteitsfraude, nepsites die er echt uitzien (phishing) en andere gevaarlijke websites (die ongemerkt software proberen te installeren). Bij een gratis virusscanner, moet je zelf extra alert blijven op deze zaken.

Welk gratis programma? 

Windows 10 en 8.1 bevatten met Windows Defender van zichzelf al een virusscanner. Dit programma biedt onvoldoende bescherming tegen nieuwe virussen. Op een nieuwe computer of laptop is vaak ook al een proefversie van een commerciële virusscanner aanwezig. Na dertig dagen is de licentie meestal verlopen en moet je alsnog voor het programma betalen.

Gratis virusscanners die voldoende presteren zijn Security Essentials van Microsoft, Panda Free AntivirusAVG AntiVirus FREEAvast! Free Antivirus en Avira Free Antivirus.

Installeer overigens nooit meer dan één virusscanner.

Betaalde virusscanner 

Betaalde beveiligingssoftware is er in verschillende prijsklassen met bijbehorende beveiligingsniveaus. Het goedkoopst is alleen de antivirusoplossing aan te schaffen. In tegenstelling tot een gratis programma biedt dit wel bescherming tegen spyware en phishing. Een uitgebreid (internet)securitypakket kan wel meer, zoals wachtwoorden beheren en ouderlijk toezicht instellen), maar is als basisbeveiliging niet noodzakelijk.

De virusscanner Norton Security en Kaspersky Anti-Virus scoren allebei uitstekend in diverse onderzoeken van onafhankelijke testlabs.

Zelf vergelijken? 

Het onafhankelijke Duitse testorgaan AV-TEST voelt alle virusscanners regelmatig aan de tand en vergelijkt de programma's op basis van bescherming, snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Wil je de virusscanners zelf eens vergelijken? Surf dan naar de Engelstalige website van AV-TEST.

Ook de Consumentenbond test virusscanners. Alleen leden hebben toegang tot het overzicht van de onderzoeksresultaten.

Meer weten over computerbeveiliging? Lees dan ook:

Heb je nog vragen over computerbeveiliging? Bel dan met onze Digitale Pechhulp.

Blijf je ook graag op de hoogte van het digitale nieuws en de laatste tips en artikelen? Meld je dan hier aan voor onze gratis HelloDigital Nieuwsbrief.

 


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *