Wat is een gratis programma voor foto’s bewerken?

Lange tijd was Picasa een gewild programma voor het beheren van foto’s op de computer. Nu Google gestopt is met het programma, is Google Foto’s het alternatief. Zo werkt het.

3 min leestijd
762 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Wat is een gratis programma voor foto’s bewerken?

Lange tijd was Picasa een gewild programma voor het beheren van foto’s op de computer. Nu Google gestopt is met het programma, is Google Foto’s het alternatief. Zo werkt het.

Net als met Picasa kun je met Google Foto’s allerlei bewerkingen op je foto’s uitvoeren, ze onderbrengen in albums en delen met anderen, bijvoorbeeld via e-mail. Het grote verschil is dat Google Foto’s de afbeeldingen opslaat in de cloud in plaats van op de computer. Google biedt hiervoor onbeperkt opslagruimte aan.

Beginnen met Google Foto’s 

Ga naar photos.google.com en log in met je Google-account. Als je nog geen foto’s hebt opgeslagen, moet je ze eerst toevoegen. Klik hiervoor op het wolkje met de pijl. Blader naar de foto(’s) die je wilt toevoegen, selecteer en klik op Openen. Kies nu in welke kwaliteit je wilt opslaan. Bij groot formaat foto’s neemt de oorspronkelijke kwaliteit erg veel opslagruimte in beslag. Gebruik je de foto’s toch alleen maar online, dan kun je ze beter in een lagere kwaliteit opslaan. Dan is de opslagruimte bovendien onbeperkt gratis.

Het is handig om foto’s die bij elkaar horen in een album te bewaren. Klik hiervoor op Toevoegen aan album, Nieuw album en kies een naam voor het album.

Snel toevoegen en back-uppen 

Je kunt nog sneller foto’s opslaan met de Desktop-uploader: een programma dat je kunt downloaden van photos.google.com/apps. Na het downloaden, installeren en inloggen met je Google-account kun je Back-upbronnen kiezen. Zet hier vinkjes voor de mappen waarvan je de foto’s ook in Google Foto’s wilt bewaren. De Desktop-uploader maakt dan automatisch een back-up van de foto’s in deze mappen in Google Foto’s. Zet het proces in gang door te klikken op Back-up starten.

Foto’s weggooien 

De foto’s in een bepaald album zijn te selecteren door er met de huis overheen te bewegen en een vinkje te zetten in de linkerbovenhoek. Vervolgens kun je op de geselecteerde foto’s verschillende bewerkingen uitvoeren, zoals downloaden, weggooien, datum en tijd bewerken of uit album verwijderen. Je vindt deze opties in de blauwe balk (prullenbak) en onder de drie bolletjes (meer opties).

Foto’s bewerken 

Om een foto te bewerken, moet je deze eerst openen door erop te klikken. De foto opent groot op het scherm met rechtsboven een aantal pictogrammen. Klik op het potlood en schuif met de blauwe rondjes om onder meer het licht en de kleur aan te passen. Je kunt naar hartenlust schuiven, want met één druk op Bewerkingen ongedaan maken is alles weer bij het oude. Probeer ook eens één van de 14 Kleurfilters of kies Bijsnijden en draaien om te roteren of overbodige randen weg te snijden: sleep hiervoor de hoekpunten van de foto naar de gewenste plek. Klik voor het rechtzetten van de horizon op 0 graden en beweeg met de muisknop ingedrukt iets omhoog of omlaag. Klik op Gereed als alles naar wens is. Met het pijltje naar links keer je weer terug naar alle foto’s.

Lees ook:

 


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *