Snel even doen: een back-up maken in Windows 10

Wie wel eens een computercrash heeft beleefd, weet hoe belangrijk een back-up is. Maar dan moet je hem wel eerst even maken. Dat gaat heel snel en makkelijk en gebeurt vervolgens automatisch. Ga als volgt te werk.

3 min leestijd
2.143 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Snel even doen: een back-up maken in Windows 10

Wie wel eens een computercrash heeft beleefd, weet hoe belangrijk een back-up is. Maar dan moet je hem wel eerst even maken. Dat gaat heel snel en makkelijk en gebeurt vervolgens automatisch. Ga als volgt te werk.

Harde schijf of in de cloud? 

Een back-up maak je op een andere opslagplaats dan de computer zelf. Een externe harde schijf bijvoorbeeld of een online opslagservice, ook wel ‘in de cloud’ genoemd. Denk aan OneDrive, Dropbox en Google Drive. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur welke methode je kiest. Het enige waar je op moet letten is de beschikbare opslagruimte. Als je een kopie wilt maken van je complete systeem, is de gratis ruimte in de cloud waarschijnlijk niet voldoende. Dan moet je dus óf een abonnement nemen voor extra GB’s of een harde schijf kopen met voldoende ruimte. Het nadeel van het werken met een harde schijf is dat die met de computer verbonden moet zijn op het moment van de automatische back-up.

Back-up bestanden op een harde schijf 

Sluit de externe harde schijf aan.

 • Klik op Starten > Instellingen > Bijwerken en Beveiliging.
 • Klik op Back-up.
 • Klik op Een station toevoegen en selecteer de externe harde schijf.
 • Klik op Meer opties.
 • Klik op Nu een back-up maken om de eerste back-up te maken.

Vervolgens maakt Windows ieder uur een back-up van alle bestanden in je gebruikersmap. Dit kun je ook veranderen in bijvoorbeeld dagelijks. Ook kun je onder Back-up maken van deze mappen bepaalde mappen toevoegen of juist uitsluiten van de routine back-up (helemaal onderaan).

Een back-up terugzetten 

Als het nodig is, wil je een back-up ook weer kunnen terugzetten. Dat gaat als volgt.

 • Klik op Starten > Instellingen > Bijwerken en Beveiliging > Back-up.
 • Klik op Meer opties.
 • groene knopScrol naar beneden en klik op de groene knop: Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up. Selecteer de bestanden die je wilt herstellen.
 • Klik op Terugzetten naar oorspronkelijke locatie.

Back-up bestanden in de cloud 

Dropbox, Google Drive en OneDrive bieden over het algemeen voldoende ruimte voor een back-up van je belangrijkste bestanden. Het voordeel is dat je altijd makkelijk bij die bestanden kunt via een map in de Verkenner. Ook kun je bestanden inzien op een andere computer, of via een app op je tablet of smartphone. De back-up wordt automatisch bijgewerkt als je een bestand toevoegt of wijzigt. De enige voorwaarde is een internetverbinding.

Meer weten over een back-up maken in de cloud? Lees dan ook Opslaan in de cloud.

Systeemkopie van Windows 10 maken 

Een systeemkopie is een kopie van de volledige computer, inclusief Windows, programma's en alle bestanden. Zo’n kopie is handig als de computer crasht en niet meer op een andere manier te herstellen is. Een systeemkopie maken duurt wat langer, maar het hoeft slechts één keer. Daarna kun je volstaan met het back-uppen van belangrijke bestanden, zoals hiervoor beschreven.

Sluit een externe harde schijf aan en ga als volgt te werk:

 • syteemkopieKlik op Starten > Instellingen > Bijwerken en Beveiliging > Back-up.
 • Klik op Back-up maken en terugzetten (Windows 7).
 • Klik linksboven op Een systeemkopie maken.
 • Kies een back-uplocatie en klik op Volgende.
 • Klik op Back-up starten.

Heb je nog vragen over een back-up maken? Bel dan met onze Digitale Pechhulp.

Blijf je ook graag op de hoogte van het digitale nieuws en de laatste tips en artikelen? Meld je dan hier aan voor onze gratis HelloDigital Nieuwsbrief.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *