Ruim de computer op met CCleaner

Tijdelijke bestanden nemen veel ruimte in, waardoor een computer na verloop van tijd langzamer gaat werken. Met CCleaner kun je deze overbodige bestanden makkelijk en veilig opruimen.

3 min leestijd
725 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Ruim de computer op met CCleaner

CCleaner is een gratis programma. Er is ook een betaalde versie, maar voor de belangrijkste opruimfuncties heb je die niet nodig. Overigens zijn veel van de functies van CCleaner ook beschikbaar in hulpprogramma’s van Windows, zoals Configuratiescherm en Schijfopruiming. In CCleaner vind je alle opruimopties bij elkaar. Welke methode je gebruikt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

CCleaner installeren

  1. Download CCleaner via deze link: CCleaner downloaden
  2. Klik op het exe-bestand om het programma te installeren.
  3. Klik op Run CCleaner.

Het programma is Engelstalig, maar je kunt het heel makkelijk instellen op Nederlands. Klik hiervoor op Instellingen en klik in het veld achter Taal om Nederlands te selecteren.

Cleaner: Analyseren en schoonmaken

In de linkerkolom staan de hoofdfuncties van CCleaner met bovenaan de belangrijkste: Cleaner. Klik erop en bekijk welke bestanden het programma allemaal opruimt. Bekijk zowel het tabblad Windows als Toepassingen. Je kunt zelf kiezen of je bepaalde onderdelen toevoegt of juist uitvinkt. Het is goed om even na te denken over Cookies. Als je deze wist, moet je misschien weer inloggen op websites waar dat voorheen automatisch ging.

Klik op Analyseren. Het programma berekent nu wat er aan ruimte kan worden vrijgemaakt. Dat kan even duren.

Klik op Schoonmaken om de bestanden daadwerkelijk weg te gooien. Mogelijk moet je programma’s afsluiten. Het schoonmaken kan even duren. Als het klaar is, krijg je hiervan een melding. Je kunt nu CCleaner afsluiten. Of je kijkt nog even verder naar de andere functies in de rechterkolom.

Register

Begin niet aan het schoonmaken van het register. Een fout is snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben voor de werking van de computer. Sla deze functie dus liever over.

Gereedschap

Achter de knop Gereedschap staan een paar handige functies.

Programma’s deïnstalleren: Loop de lijst langs op programma’s die je toch nooit gebruikt. Verwijder alleen programma’s die je zelf hebt geïnstalleerd en niet meer gebruikt of waarvan je zeker weet dat je ze kunt missen. Overigens kun je ook in het Configuratiescherm programma’s deïnstalleren.

Opstarten: Controleer de lijst van programma’s die automatisch opstarten bij het aanzetten van de computer. Overbodige onderdelen vertragen niet alleen het opstartproces, maar ook de werking van de computer.

Browser plug-ins: Schakel overbodige plug-ins en extensies uit.

Schijfanalyse: Kijk welk type bestanden veel ruimte innemen.

Dubbelebestandenzoeker: Een eyeopener voor als je de gewoonte hebt bestanden op verschillende plaatsen op te slaan. Verwijder geen dubbele bestanden waarvan je de oorsprong niet kent. Ze kunnen noodzakelijk zijn voor de werking van de computer.

Systeemherstel: Verwijder systeemherstelpunten die je niet meer nodig hebt. Ze nemen veel ruimte in.

Gegevenswisser: Hiermee kun je ervoor zorgen dat de gegevens echt weg zijn en ook met speciale software niet meer kunnen worden hersteld.

Meer weten over computeronderhoud? Lees ook:

Ccleaner  is ook beschikbaar als een app voor Android.

Heb je nog vragen over de computer opruimen? Bel dan met onze Digitale Pechhulp.

 


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *