Pas de taakbalk aan in Windows 10

De Taakbalk onderin het scherm van Windows 10 kun je helemaal naar eigen smaak inrichten. Een overzicht van de handigste opties.

2 min leestijd
1.609 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

De taakbalk 

De taakbalk onderin het scherm van Windows 10 is onmisbaar om snel je weg te vinden in Windows 10. Niet alleen vind je er de Startknop, ook kun je gemakkelijk zoeken binnen apps, bestanden en instellingen via het vergrootglas. Bovendien biedt de taakbalk toegang tot al je geopende bestanden en programma’s. Zo pas je hem aan:

Programma’s toevoegen 

Veelgebruikte programma’s kun je eenvoudig een vaste plek geven in de taakbalk. Klik met de rechtermuisknop op het icoontje van het geopende programma in de taakbalk. Klik dan op Aan taakbalk vastmaken.

Als je wilt, kun je ook de locatie en de grootte van de iconen in de werkbalk aanpassen. Dat doe je in de taakalkinstellingen. Die vind je gemakkelijk door met de rechtermuisknop op een leeg plekje in de taakbalk te klikken. In de instellingen kun je ook het systeemvak aanpassen (zie hieronder).

Locatie 

Heb je de taakbalk liever op een andere plek dan onder aan het scherm, klik dan op het uitklapmenu onder Locatie van taakbalk op het scherm. Je kunt kiezen uit Boven, OnderLinks of Rechts.

Kleinere iconen 

De grootte van de iconen pas je aan door te klikken op het schuifje onder Kleine taakbalkknoppen gebruiken.

Verbergen 

Wil je de taakbalk alleen zien op het moment dat je ‘m nodig hebt, klik dan op het schuifje onder De taakbalk automatisch verbergen in bureaubladmodus.

Systeemvak 

Het systeemvak is het rechtergedeelte van de taakbalk. Hier staat onder andere de klok. Je kunt zelf bepalen wat je hier wilt zien. Klik daarvoor onder Systeemvak op Selecteren welke pictogrammen op de taakbalk worden weergegeven.

Grootte 

Je maakt de taakbalk hoger door met de muis naar de bovenrand van de taakbalk te gaan. Druk de muisknop in als er een zwart pijltje verschijnt. Je kunt de taakbalk dan gemakkelijk omhoog slepen.

Let op: deze optie werkt alleen als je taakbalk niet vergrendeld is. Haal de vergrendeling weg door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken, en het vinkje weg te halen bij Alle taakbalken vergrendelen.

 

Map toevoegen 

Tot slot kun je ook een favoriete map toevoegen aan de taakbalk. Klik opnieuw met de rechtermuisknop op een leeg plekje in de taakbalk, en dan op Werkbalken > Nieuwe werkbalk. Selecteer je favoriete map. Deze map krijgt nu zijn vaste plaats in de taakbalk. Klik op het >>-teken om de inhoud te zien. Als je wilt, kun je hier ook een map toevoegen met snelkoppelingen naar je favoriete websites.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *