Opslaan in iCloud

De online opslagdienst iCloud van Apple biedt gratis extra opslagruimte en mogelijkheden voor het maken van een backup. Handig voor bezitters van Apple-apparaten!

3 min leestijd
2.926 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Opslaan in iCloud

Net als Google en Microsoft biedt Apple op zijn servers gratis opslagruimte aan. Voor opslaan in de cloud, zoals dat heet, heb je altijd een internetverbinding nodig. Lees hier hoe je iCloud instelt op een Mac.

Beginnen met iCloud 

Om iCloud te gebruiken heb je om te beginnen een Apple ID nodig. Bezitters van een iPad, iPhone of Mac hebben dat meestal al en anders kun je het aanmaken via de website van Apple. Met een Apple ID kun je op ieder Apple-apparaat iCloud gebruiken. Hoe je dat doet met iPhone en iPad lees je in het artikel Een iCloud-account aanmaken en gebruiken. Op een vaste Mac-computer of op een MacBook gaat het als volgt.

Klik op het appeltje linksboven, kies Systeemvoorkeuren en klik op iCloud. Log in en klik op Volgende. In Yosemite kun je nu meteen aanvinken waarvoor je iCloud wilt gebruiken, zoals contacten, agenda en herinneringen. Hierna vraagt het systeem nogmaals om het wachtwoord en je krijgt de vraag of het apparaat de locatie mag gebruiken. Dat is nodig om het apparaat op afstand te kunnen terugvinden of vergrendelen. Klik op Sta toe om dat mogelijk te maken.
Vervolgens kun je een extra beveiligingscode instellen voor de iCloud-sleutelhanger. Dat is een programma dat wachtwoorden beheert, zodat je die niet allemaal hoeft te onthouden. Als je deze sleutelhanger ook op andere Apple-apparaten wilt gebruiken, kun je dat hier regelen.

Back-up maken via iCloud  

In de volgende stap kun je kiezen waarvoor je iCloud allemaal wilt gebruiken, zoals iCloud Drive, Foto’s, Mail etc. In iCloud kun je gratis maximaal 5 GB opslaan, maar geen muziek. Dat maakt iCloud vooral handig voor het synchroniseren van veelgebruikte gegevens, zodat je er vanaf de computer net zo gemakkelijk bij kunt als met de iPhone of iPad of zelfs met een willekeurige computer via www.icloud.com. Zo kun je contacten, agenda, notities en herinneringen synchroniseren.
Om deze keuze naderhand aan te passen ga je via Systeemvoorkeuren naar iCloud. Zet een vinkje ter bevestiging dat je iCloud wilt gebruiken om een backup te maken van je gegevens en klik op Volgende. Vink aan welke gegevens je wilt synchroniseren en sluit het venster met een klik op het kruisje.

icloud opties mac

Fotostream  

Het handige van een online opslagdienst is dat je ook via andere apparaten bij de bestanden kunt. iCloud heeft voor foto’s een speciale voorziening: Fotostream. Je kunt die als volgt inschakelen.

Open het programma iPhoto (of Foto’s). Ga via het menu iPhoto (of Foto’s) naar Voorkeuren en het tabblad iCloud. Vink daar Mijn Fotostream aan.

Lees meer over het gebruik van foto’s op de iPad in het artikel Foto’s overzetten tussen iPad of iPhone en computer.

Alternatief voor muziek 

In iCloud kun je geen reservekopieën van muziek opslaan. Wel kun je een reservekopie maken van al het materiaal dat je hebt aangeschaft. Dankzij deze reservekopie kun je aangeschafte muziek, films etc. altijd weer opnieuw downloaden. Muziek die is aangeschaft via een iPhone of iPad kun je automatisch laten downloaden in iTunes op de Mac-computer. Klik hiervoor achtereenvolgens op iTunes, Voorkeuren en Store. Vink Muziek en Apps aan en klik op OK.

Conclusie en aanbevelingen 

Voor gebruikers van Apple-apparaten is iCloud een handige dienst voor het synchroniseren van belangrijke gegevens en het bewaren van reservekopieën van onder andere foto's. Ook met een Windows-computer kun je de bestanden benaderen. Lees meer over de mogelijkheden van iCloud in het artikel Haal alles uit je iCloud-account.

Wil je je uitgebreid verdiepen in iCloud? Overweeg dan de aanschaf van het boek 'iCloud' van Visual Steps. Verkrijgbaar via de webshop van Visual Steps.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *