Hoe kun je je laptop sneller maken?

De kans is groot dat je laptop 1 of 2 jaar na aanschaf minder snel is dan toen je hem kocht. Daar kun je wat aan doen, zonder direct een geheel nieuwe laptop te kopen. Hoe kun je een laptop sneller maken?

3 min leestijd
1.427 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Dit is een artikel van de Consumentenbond
consumentenbond_logo_payoff_horizontaal_rgb kopie

Hoe kun je je laptop sneller maken?

De kans is groot dat je laptop 1 of 2 jaar na aanschaf minder snel is dan toen je hem kocht. Daar kun je wat aan doen, zodat je de aanschaf van een nieuwe laptop nog even kunt uitstellen. Zo maak je een laptop sneller.

Oplossingen trage laptop 

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een laptop trager wordt. Moderne software is veeleisender dan oudere. Daarnaast heeft een besturingssysteem de neiging om 'dicht te slibben' na verloop van tijd. Is je laptop ouder dan 2 jaar? Vervang dan onderdelen of vul ze aan. Is je laptop jonger dan 2 jaar? Kijk dan eerst naar de software. Je budget speelt hierbij uiteraard een rol.

 Software: Schijf opruimen 

Een te volle harde schijf maakt je laptop trager. Het is belangrijk dat de systeemschijf, waarop het besturingssysteem geïnstalleerd is, voldoende lege ruimte heeft. In de regel is dit de C-schijf. Het verstandig om 10 gigabyte vrije ruimte aan te houden. Een eenvoudige manier om ruimte te creëren is het programma Schijf opruimen, standaard onderdeel van Windows. Klik op Start en typ Schijf opruimen in de zoekbalk (Programma’s en bestanden zoeken) om dit programma op te starten

Software: Overbodige programma’s verwijderen 

Veel fabrikanten leveren allerlei programma's mee die je niet nodig hebt. Via het Configuratiescherm kun je een lijst oproepen van geïnstalleerde programma's. Daarin staat ook aangegeven wanneer je deze programma's voor het laatst hebt gebruikt. De programma's die je nooit gebruikt of lange tijd niet hebt gebruikt, kunt je gewoon verwijderen.

Software: Gebruik schoonmaakprogramma's 

Naast bovengenoemde methodes, kun je ook gebruik maken van speciale schoonmaaksoftware. Deze ruimen tijdelijke bestanden, weinig gebruikte programma’s en het register van Windows op. In het register worden belangrijke zaken bijgehouden, maar in de loop van de tijd kan het erg groot worden. Daardoor wordt je laptop merkbaar langzamer. Maak wel altijd een systeemherstelpunt aan voordat je met dit soort programma's aan de slag gaat. Een programma met een goede reputatie voor het opschonen van je laptop is CCleaner.

Software: Gebruik een adblocker 

Banners in webpagina's vertragen het browsen op internet aanzienlijk. Met een zogeheten 'adblocker' (advertentiestopper) laden de internetpagina's op je laptop 2,5 keer zo snel. Naast voordelen kennen de adblockers ook nadelen. Je leest erover in deze veelgestelde vragen over adblockers.

Onderdelen vervangen 

Modernere programma's stellen vaak hogere eisen aan de onderdelen van je computer. Bij de meeste programma's worden systeemeisen vermeld, waarmee je gemakkelijk kunt controleren of je computer voldoet. Tegen een vergoeding willen veel winkeliers onderdelen vervangen. Is je computer vrij oud? Dan kun je beter een nieuwe kopen.

Werkgeheugen (RAM) uitbreiden 

Heeft je laptop minder dan 4 gigabyte werkgeheugen? Breidt dit dan uit naar minimaal 4 gigabyte. Hierdoor kun je 'zwaardere' programma's weer soepel laten werken en meer programma's tegelijk gebruiken. Bij laptops zit het werkgeheugen achter een klepje aan de onderkant. De winkelier kan aan je computer zien welke RAM-onderdelen je nodig hebt.

Harde schijf vervangen 

Oudere laptops hebben relatief trage harde schijven, de zogenaamde HDD’s. Deze harde schijven beïnvloeden de snelheid van het opstarten van je laptop en hoe lang het duurt om een bestand te openen. Een modernere harde schijf (SSD) zal duidelijk sneller zijn. Is je laptop ouder dan 2 jaar? Vervang dan de harde schijf door een van het type SSD.

 


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *