Hoe kan ik een standaardprogramma veranderen in Windows 10?

Internetten kan ook met een ander programma dan Microsoft Edge en plaatjes kijken met een andere app dan Foto’s. Zo stel je dat in.

2 min leestijd
5.351 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Hoe kan ik een standaardprogramma veranderen in Windows 10?

Internetten kan ook met een ander programma dan Microsoft Edge en plaatjes kijken met een andere app dan Foto’s. Zo stel je dat in.

Standaardprogramma kiezen 

Stel je surft graag met Firefox. Maar iedere keer als je vanuit een e-mailbericht of vanuit een document op een link klikt, opent automatisch Microsoft Edge, de standaard browser van Windows 10. Hoe kun je dat veranderen?

Ga hiervoor achtereenvolgens naar Instellingen, Systeem, Standaard-apps en klik of tik onder Webbrowser op de naam van de ingestelde standdaardbrowser, in ons voorbeeld: Microsoft Edge. Als er geen standaard-app is geïnstalleerd staat hier: Kies een standaard-app. Klik of tik op de browser van je keuze. Een voorwaarde is dat deze al is geïnstalleerd op je computer.
De instelling is nu gemaakt. Je kunt Instellingen sluiten met het kruisje rechtsboven.

standaardbrowser

Standaardfotoprogramma kiezen voor jpg’s 

Stel je vindt Foto’s van Windows een prima app, maar je wilt voor je eigen foto’s graag standaard je favoriete fotobewerkingsprogramma openen, zoals IrfanView. Dat is te realiseren door een standaardprogramma te koppelen aan het bestandstype van je eigen foto’s, bijvoorbeeld jpg. Dat gaat als volgt.

Ga net als in de vorige instructie naar Instellingen, Systeem, Standaard-apps. Klik onderaan op Standaard-apps per bestandstype kiezen. De lijst met exensies die nu verschijnt lijkt wel eindeloos, maar staat gelukkig op alfabetische volgorde. Scroll naar jpg en tik op het pictogram van de app die erachter staat, in ons voorbeeld Foto’s. Klik of tik op de app van je keuze. Een voorwaarde is dat dit programma is geïnstalleerd en geschikt is voor het openen van het betreffende bestandstype.

standaardapp

Toch spijt? 

Eigen keuzes maken is fijn, maar de praktijk is soms toch anders dan je had gehoopt. Geen nood. Met één klik herstel je alles weer naar de aanbevolen instellingen van Microsoft. Ga hiervoor weer naar naar Instellingen, Systeem, Standaard-apps en klik onder Standaardinstellingen zoals aanbevolen door Microsoft herstellen op Opnieuw instellen. Zonder verdere waarschuwing of verzoek om een bevestiging herstelt Windows op dit commando alle instellingen van standaard-apps.

herstellen

Lees meer over Windows 10 in deze artikelen:

Blijf je ook graag op de hoogte van het digitale nieuws en de laatste tips en artikelen? Meld je dan hier aan voor onze gratis HelloDigital Nieuwsbrief.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *