Herken phishing

Phishing, het hengelen naar bankgegevens, maakt nog veel slachtoffers. Zorg dat je de nepmails en –telefoontjes herkent.

2 min leestijd
583 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Herken phishing

Inloggegevens voor internetbankieren en DigiD’s zijn gewild. Er wordt gewiekst naar gehengeld via nepmails en -websites, die als twee druppels water lijken op die van de bank of een ander bedrijf. Als je weet waarop je moet letten, trap je er nooit meer in.

Phishing via e-mail 

Een phishingbericht roept vaak op tot het controleren van gegevens. Je moet dan op een link klikken en op de betreffende website privacygevoelige gegevens invullen, soms onder het dreigement dat er anders iets mis zal gaan. Vaak wordt zelfs een probleem met de beveiliging genoemd als reden. Een echte bank of overheidsinstantie zal een dergelijk verzoek nooit via e-mail sturen en zeker niet op die manier. Ga er dus maar vanuit dat zo’n mailbericht nep is. Eventueel kun je dat nog controleren door met de muis de link aan te wijzen (zonder te klikken). Afhankelijk van het mailprogramma, verschijnt dan bij de muisaanwijzer of onderaan het scherm het internetadres waarnaar de link verwijst. In het geval van een bank zou dit in ieder geval moeten beginnen met https://www.naambank.nl. Staat er iets anders, dan weet je zeker dat het niet in de haak is.

Blijft het toch onduidelijk? Kijk dan even op de website van de betreffende bank of instantie, door het internetadres zelf in te typen. Waarschijnlijk ben je niet de enige die het nepmailtje heeft ontvangen en heeft de instantie een waarschuwing gepubliceerd. Je kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen met de organisatie.

Phishing via de telefoon 

Belt er iemand van Microsoft of van een bank die vertelt dat er een probleem is met je computer? En dat hij of zij dat probleem voor je wil oplossen als je nu even achter de computer gaat zitten? Trap er niet in! Ook dat is een voorbeeld van phishing, want het doel is om privacygevoelige gegevens te stelen.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *