Handige weetjes over de Verkenner in Windows 10

De Verkenner is een manier om bestanden te beheren op een Windows-computer. Niet iedereen kent alle handige foefjes voor beter overzicht, veiliger werken en makkelijk delen. Lees hier de handigste weetjes over werken met de Verkenner in Windows 10.

3 min leestijd
1.203 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

pictogram verkennerOpen de verkenner door in de taakbalk op het pictogram van de Verkenner te klikken of druk tegelijkertijd op de Windows-toets en de letter E (van Explorer).

Beeld weergave 

IndelingsoptiesDe inhoud van een map is op acht verschillende manieren weer te geven.

 • Klik in de linkerkolom op een map.
 • Klik op Beeld.
 • Bij Indeling vind je nu alle mogelijke weergaven, zoals kleine, normale, grote of extra grote pictogrammen. Andere keuzemogelijkheden zijn een lijst, details, inhoud en tegels. Klik op een keuzemogelijkheid om deze toe te passen.

Groeperen 

Zoeken naar bestanden gaat makkelijker als de Verkenner ze alvast voor je groepeert. Dat kan bijvoorbeeld op datum, op naam of op grootte.

 • Klik op Beeld > Huidige weergave.
 • Kies Sorteren op om bijvoorbeeld op naam of op datum te sorteren, desgewenst oplopend of aflopend.
 • Zoek je een specifiek detail, zoals bestanden van een bepaalde aanmaakdatum, met een aantal woorden of van een bepaalde auteur? Selecteer dan zelf dit detail door te klikken op Kolommen kiezen. Zet een vinkje voor het betreffende detail en klik op OK. Het resultaat is een toegevoegde kolom in de Verkenner, waarop je bovendien ook oplopend of aflopend kunt sorteren.

Voorkeur vastleggen 

mapoptiesDe weergave van de Verkenner is op ieder moment aan te passen, maar misschien zit je helemaal niet te wachten op zoveel flexibiliteit en zie je graag iedere map altijd op dezelfde manier. Leg dan als volgt je voorkeuren vast.

 • Kies voor één bepaalde map de ideale weergave met behulp van de stappen hiervoor.
 • Klik op Beeld > Opties > Map- en zoekopties wijzigen > Weergave > Op mappen toepassen. Bevestig deze keuze met Ja en klik op OK. Alle mappen hebben nu dezelfde weergave.

 

Zoeken 

hulpprogramma's bij zoekenZoeken naar bestanden is een belangrijke functie van de Verkenner. Misschien ken je deze functie allang, maar wist je bijvoorbeeld ook dat je door middel van Ctrl+E meteen kunt gaan typen in het zoekvak? Je kunt zelf kiezen welke map of mappen je wilt doorzoeken. Daarmee kun je het zoeken aanzienlijk versnellen in vergelijking met het zoeken op de hele pc.

Als je begint met zoeken, komen er in het lint Hulpprogramma’s voor zoeken bij. Hierin kun je kiezen om op de hele pc te zoeken, in de huidige map of ook in alle onderliggende mappen. Ook zijn recente zoekopdrachten opgeslagen.

Foto’s beheren 

hulpprogramma's voor foto'sAfbeeldingen vragen om een andere aanpak dan teksten of rekenbladen. Daarom kent de Verkenner bij het openen van een map met foto’s een extra menu: Beheren. Hierin zijn opties opgenomen om foto’s te draaien of weer te geven in een diavoorstelling.

Snelle toegang 

Snelle toegangVeelgebruikte mappen kun je sneller openen als je ze toevoegt aan de mappen met Snelle toegang. Deze staan linksboven in de Verkenner. Het Bureaublad en Downloads staan hier al. Een eigen map toevoegen gaat als volgt:

 • Navigeer naar de map die je wilt toevoegen en klik erop met de rechtermuisknop.
 • Kies Aan Snelle toegang vastmaken.
 • Je kunt ook de betreffende map aanklikken en onder Start kiezen voor Aan Snelle toegang vastmaken.

Een keuze voor Snelle toegang is niet voor de eeuwigheid; met een klik op de rechtermuisknop en Van Snelle toegang losmaken is deze weer ongedaan gemaakt. Dat maakt het makkelijk om ook mappen die je maar tijdelijk veel gebruikt, toch aan snelle toegang toe te voegen.

Comprimeren 

map met ritsGrote bestanden nemen minder ruimte in als je ze comprimeert tot een zipbestand. Dit wordt aangegeven als een map met een rits. In het menu vind je de optie Comprimeren in het lint Delen. Klik op de map of de afzonderlijke bestanden die je in een zipbestand wilt opnemen en klik vervolgens op Comprimeren. Hetzelfde kun je doen door op een map te klikken met de rechtermuisknop en vervolgens te kiezen voor Gecomprimeerde (gezipte) map. Het comprimeren van een map is ook handig als je in een keer meerdere bestanden wil delen via e-mail of de cloud.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *