Haal alles uit je Google-account

Een Google-account heeft meer te bieden dan mailen met een Gmailadres, zoals de agenda, online opslag en online werken aan documenten.

7 min leestijd
3.061 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Haal alles uit je Google-account

Een Google-account aanmaken doen de meeste mensen voor het Gmailadres of om apps te kunnen downloaden. Maar met een Google-account kun je nog veel meer, zoals een agenda bijhouden, documenten en beeldmateriaal opslaan en online tekstverwerken en presentaties maken. Leer de veelzijdigheid van Google kennen.

Dit artikel gaat uit van gebruik op een computer. Alle diensten zijn ook op een smartphone te gebruiken.

Alle diensten van Google 

Voor het gebruik van Google als zoekmachine is een account niet nodig. Maar wil je ook gebruik maken van Gmail of de Google Play Store, dan is een (gratis) account noodzakelijk (lees ook het artikel: Startershandleiding Gmail. En heb je dan eenmaal zo’n account, dan kun je vanuit iedere toepassing ook naar alle andere diensten door te klikken op Apps (het uit negen blokjes opgebouwde vierkant). Het staat bovenaan rechts in praktisch alle Google-applicaties waarop je bent ingelogd. De Apps bieden toegang tot het sociale netwerk Google+, videosite YouTube, navigatiehulp Maps, app-winkel Play, webmaildienst Gmail, opslagservice Drive en de online Agenda. Eén keer inloggen is voldoende om alle applicaties te kunnen gebruiken. Verder biedt een Google-account voordelen in combinatie met Googles eigen browser Chrome, die bij ingelogd gebruik instellingen kan onthouden. In het fotobewerkingsprogramma Picasa kun je met een Google-account webalbums publiceren. Op het Dashboard kun je (na inloggen) zien welke diensten je al gebruikt.

Agenda aanmaken 

Google Agenda is een online agenda, die je zowel op de computer als met een smartphone of tablet kunt raadplegen en bijhouden. Extra handig is dat je ook verschillende agenda’s kunt aanmaken, bijvoorbeeld een agenda om te delen met collega’s of gezinsleden. Iedere agenda heeft een andere kleur om ze gemakkelijk van elkaar te kunnen onderscheiden. Op de computer gaat het aanmaken van een agenda als volgt.

 • afspraak makenGa naar Google Agenda, log in (zo nodig) en klik eventueel op OK als er een berichtvenster verschijnt.
 • Blader met behulp van de pijltoetsen bovenin – naast Vandaag – naar de juiste dag en klik op een hokje voor de juiste tijd. Deze kun je ook later nog aanpassen.
 • Klik in de agenda om een venster te openen waarop je de afspraak invult.
 • Klik op Afspraak maken om deze snel op te slaan of op Bewerken om meer bijzonderheden in te voeren, zoals een locatie, een beschrijving, een begin- en eindtijdstip of een herhalingsfrequentie, bijvoorbeeld iedere week. Een andere snelle manier om een afspraak in te plannen is klikken op de rode knop Maken linksboven.

 

Agenda aanpassen 

Standaard staat de datumnotatie op maand/datum/jaar en de tijdnotatie op a.m. en p.m. Zie je dat liever anders, doe dan het volgende:

 • Klik op het raderwieltje (Instellingen) rechtsboven en klik op Instellingen.
 • In het tabblad Algemeen kun je onder andere datum- en tijdnotaties aanpassen, maar ook of je de agenda per week of per maand wilt weergeven en op welke dag de week moet beginnen. Verander wat je wilt en klik op Opslaan.
 • Op het tabblad Agenda’s kun je aanpassen hoe je meldingen wilt ontvangen. meldingenKlik hiervoor op de link Meldingen bewerken en kies of je via e-mail of pop-up aan afspraken wilt worden herinnerd. Via SMS kan ook als je via het tabblad Mobiele instellingen een telefoonnummer aan het account koppelt.

 

Nieuwe agenda maken 

Een tweede agenda, bijvoorbeeld voor gezamenlijk gebruik, maak je als volgt.

 • nieuwe agenda makenKlik naast Mijn agenda’s op het pijltje en klik op Nieuwe agenda maken. Vul de gevraagde gegevens in, zoals een naam voor de agenda en eventueel een beschrijving en een locatie.
 • Voeg eventueel personen toe met wie je de agenda wilt delen. Vul het e-mailadres van de betreffende persoon in en kies een bevoegdheid, bijvoorbeeld Alle details voor de afspraak weergeven of Wijzigingen aanbrengen in afspraken. Klik op Persoon toevoegen voor iedere extra persoon met wie je de agenda wilt delen.
 • Klik op Agenda maken.

De personen met wie je een agenda deelt, hebben een Google-account nodig om de agenda te kunnen gebruiken. Hebben ze dit nog niet, dan stelt Google voor hen hiervoor een uitnodiging te sturen. Is de agenda eenmaal gemaakt en gedeeld, dan verschijnt deze in de linkerkolom onder Andere agenda’s. Afspraken beheren gaat op dezelfde manier, mits je de bevoegdheid daartoe hebt. Je kunt ervoor kiezen om de gedeelde agenda te verbergen of afzonderlijk weer te geven. De opties hiervoor vind je onder het pijltje achter de naam van de agenda. Je kunt ook klikken op de naam van een agenda om deze te tonen of juist te verbergen.

 

Synchroniseren met smartphone of tablet 

synchroniserenDe meerwaarde van Google Agenda wordt pas goed merkbaar als je hem ook op een draagbaar apparaat gebruikt. Je hebt dan altijd de beschikking over de meest recente gegevens over afspraken. Je kunt zowel op smartphones en tablets met Android als op de iPhone of iPad de app Google Agenda downloaden en daarop de instellingen voor synchroniseren regelen. In oude versies van de app gaat dat net iets anders dan in de nieuwere. Google zelf geeft hierover goede informatie, die te vinden is via Instellingen en Synchroniseren met een mobiel apparaat. Meer over het gebruik van de app vind je in het artikel Agenda-apps.

 

Gratis opslag in Google Drive 

DriveMet een Google-account heb je in één klap 15 GB aan opslagruimte in de ‘cloud’ via Google Drive. Dat is niet alleen handig voor back-ups, maar ook voor het opslaan van documenten of foto’s waar je ook vanaf een andere locatie bij wilt kunnen. Een computer of mobiel apparaat met internetverbinding is alles wat je nodig hebt om Google Drive te kunnen gebruiken. Log in op Google en ga zoals hiervoor beschreven via apps naar Google Drive. Lees voor meer informatie over online opslagdiensten het artikel Opslaan in de cloud.

 

Tekstverwerken met Google Docs 

Een tekstdocument maken of bewerken kun je op iedere computer met een internetverbinding in Google Docs.

 • Google document aanmakenKlik in Google Drive op Nieuw en dan op Google Documenten.
 • Een nieuw, naamloos document opent. In het witte vlak kun je tekst typen op dezelfde manier als in Word.
 • Om het een naam te geven, klik je bovenaan op Naamloos document en typt een naam in.
 • Bovenaan de pagina staan verschillende opties voor de opmaak, niet zo uitgebreid als in de volledige versie van Word, maar voor een gratis online dienst toch heel behoorlijk. Zo kun je afbeeldingen en tabellen invoegen, lettertypen kiezen en de spelling controleren.
 • Klaar met typen? Het bestand is al automatisch opgeslagen, maar om het onder te brengen klik je op Bestand en kies je op de gewenste optie.

 

Meer doen met documenten 

Zoals je een tekstdocument kunt maken, kun je ook een spreadsheet of presentatie maken, op een vergelijkbare manier als in Excel of PowerPoint. Via de knop Meer kun je zelfs tekeningen, formulieren en kaarten maken. Voor hulp kun je in het document altijd klikken op Help in de menubalk.

Door mappen aan te maken, houd je Google Drive overzichtelijk. Ook deze optie is bereikbaar via de knop Nieuw. Documenten kun je eenvoudig naar mappen verslepen. Ook kun je bestanden toevoegen aan een map door deze te openen en dan via de knop Nieuw te klikken op Bestanden uploaden. Blader op de computer naar de gewenste bestanden om ze te kopiëren naar Google Drive.

delenTen slotte kun je documenten ook delen.

 • Klik op een document of op een hele map en klik op het pictogram van een persoon met een plusje, rechtsboven.
 • Vul één of meer e-mailadressen in, kies of deze personen ook mogen bewerken of alleen mogen weergeven en voeg eventueel een opmerking toe.
 • Klik op Verzenden om de personen een melding te sturen dat je iets met hen hebt gedeeld.

 

Google Foto's 

Met Google Foto's kun je foto's bewerken, ze onderbrengen in albums en delen met anderen, bijvoorbeeld via e-mail. Google Foto’s slaat de afbeeldingen op in de cloud. Google biedt hiervoor onbeperkt opslagruimte aan.

 • Ga naar photos.google.com en log in met je Google-account.
 • Klik op het wolkje met de pijl. Blader naar de foto(’s) die je wilt toevoegen, selecteer en klik op Openen.
 • Kies nu in welke kwaliteit je wilt opslaan. Bij opslag in een lagere kwaliteit is de opslagruimte onbeperkt gratis.
 • Klik op Toevoegen aan album, Nieuw album en kies een naam voor het album.

Overige mogelijkheden van Google Foto's vind je in het artikel Wat is een gratis programma voor foto's bewerken?

Conclusie en aanbevelingen 

Een Google-account biedt onnoemelijk veel mogelijkheden, van mailen met Gmail tot een compleet kantoor runnen met documenten, spreadsheets en presentaties. Alle applicaties in Google zijn te vinden via de uit negen vierkantjes opgebouwde kubus. Klik in een toepassing op Help, soms via het raderwieltje Instellingen, voor meer informatie.


2 reacties

 1. Fred Brandwijk schreef:

  Beste lieve Jose.

  Laat ik me even in het kort voorstellen. Altijd werkzaam geweest met computers. Technisch en later commercieel. Sales. Een van de eerste ambassadeurs ven Seniorweb. Werkzaam bij Welzijn Hillegom als vrijwilliger en geef regelmatig lezingen aldaar.

  Mijn komende lezing is over Google enz. Ik waardeer jouw stukje hierover zeer. Mijn presentatie ben ik aan het voorbereiden en staat in Drive. Als je belangstelling hebt en uiteraard advies kan geven dan zou ik dat zeer op prijs stellen. Je bent ook van harte uitgenodigd om mijn lezing bij te wonen. Ik heb mijn kleindochter gevraagd om een Google cake te bakken. Ik heb nog geen reactie van haar ontvangen maar als ze weet dat jij komt dan….mag ze de taart aan jou overhandigen.

  https://www.youtube.com/watch?v=xgrcK9Ozb_Q

  Gaarne een reactie en groeten van Fred Brandwijk 73 jaar jong

  1. Jose Mast schreef:

   Beste Fred Brandwijk,
   Wat een leuk filmpje, en wat een prachtige taart heeft uw kleindochter gemaakt! Ik ben erg blij dat u het artikel op Hello Digital over Google waardeert. Mocht de lezing nog niet zijn geweest, dan ben ik graag bereid even naar uw presentatie te kijken. Succes!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *