Handige printtips

Een printer is een handig apparaat, maar roept ook veel vragen op. Hoe kun je goedkoper printen en wat is het beste papier? Hoe los je printproblemen op? En wat moet je eigenlijk met een oude printer? Vind het antwoord in dit artikel.

4 min leestijd
1.607 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Dit is een artikel van de Consumentenbond

consumentenbond_logo_payoff_horizontaal_rgb kopie

Gebruikstips voor printers

Hoe bespaar je op je inktkosten? Wat moet je doen met je oude printer? En hoe werkt printen vanaf een tablet precies? We geven je een aantal handige tips.

Bespaar met klooncartridges 

cartridgesHoge verbruikskosten zijn waarschijnlijk irritatie nummer 1 als het gaat om printers. Want het apparaat slurpt inkt of toner. Je kunt veel geld besparen door klooncartridges van alternatieve merken te kopen in plaats van originele merkcartridges.

Het aanbod is de afgelopen jaren enorm toegenomen en voor vrijwel elke printer zijn klooncartridges beschikbaar. Met klooncartridges voor inkjetprinters bespaar je gemiddeld 57% ten opzichte van originele cartridges.

Er zijn ook steeds meer alternatieve toners voor laserprinters te koop.

Bekijk de verkleurde foto's, afgedrukt met klooninkt

Lees meer over de gigantische prijsverschillen tussen originele inkt en klooninkt 

Meer tips om zuinig te printen 

hand op printerEr zijn meer manieren om zuinig om te gaan met inkt, zoals:

  • Print in conceptkwaliteit of in grijswaarden.
  • Negeer waarschuwingen dat de cartridge leeg is.
  • Druk dubbelzijdig af.
  • Kies een voordelig lettertype.
  • Print platte tekst zonder afbeeldingen en advertenties.

Lees alle tips om zuinig te printen.

Printen vanaf je tablet 

hand op tabletEen printje maken vanaf je smartphone of tablet is met de meeste nieuwe printers erg gemakkelijk. Hoe dit precies werkt, hangt af van het besturingssysteem van je smartphone of tablet. Is dit iOS van Apple, Android van Google of Windows van Microsoft?

De meeste printers kunnen met alle drie overweg, soms is het nodig een app te installeren. Daarna hoef je de printer alleen nog op stand-by te laten staan en hij print direct als je met je tablet een printopdracht geeft.

Lees hoe je kunt printen vanaf een tablet.

Cartridges inleveren 

oude cartridgesEen lege cartridge mag je in principe bij het restafval gooien, maar je kunt hem beter inleveren zodat hij gerecycled wordt. Er zijn inzamelorganisaties waar je een kleine vergoeding krijgt als je lege cartridges inlevert. Maar je kunt ze ook inzamelen voor een goed doel, zoals KiKa of CliniClowns.

De grote printerfabrikanten hebben zelf ook allemaal een recyclingprogramma.

Lees meer over het inleveren van cartridges.

Cartridges navullen 

Is je cartridge leeg? Dan kun je hem navullen met een navulpakket. Zo maak je de goedkoopste printjes. Maar zelf vullen is best een gedoe, dus je moet wel tegen wat geknoei kunnen.

Je kunt de cartridges ook laten navullen in een navulwinkel. Die vind je door heel Nederland. Uit onderzoek blijkt dat consumenten heel tevreden zijn over de prijs en de kwaliteit van navulwinkels.

Lees meer over het navullen van cartridges.

Kies het juiste papier 

Niet alleen de inkt die je gebruikt bepaalt de afdrukkwaliteit, ook het papier is belangrijk. Gebruik je altijd doorsnee kopieerpapier uit een pak van 500 vel? Dan zie je eigenlijk niet hoe mooi een printer echt kan printen.

Wil je uitnodigingen of foto’s afdrukken? Kies dan voor speciaal inkjet- of fotopapier. In mei 2014 testten 200 thuistesters elk 5 verschillende soorten papier. We kozen voor mat en glanzend, en dik en dun papier.

Het papier van 123inkt.nl, Bruna en Hema kwam goed uit onze test.

Bekijk de volledige testresultaten van de test printerpapier.

Waar moet je oude printer heen? 

oude printersJe hebt een nieuwe printer gekocht, maar wat doe je met de oude? Als hij nog werkt, kun je hem weggeven of verkopen. En een defecte printer kun je proberen te repareren. Je kunt dit zelf doen met wat hulp van een Repair Café, maar er zijn ook professionele reparatiebedrijven.

Is je oude printer stuk? Dan kun je hem inleveren bij de winkel waar je een nieuwe printer koopt. Of bij de gemeentelijke milieustraat of inzamelpunten voor elektronisch apparaten. Maar zet de oude printer nooit bij het afval.

Lees meer over het afdanken van een oude printer.

Help, mijn printer werkt niet! 

printer reparerenPapier dat vastloopt, een cartridge die niet werkt, strepen op het papier. Het is altijd wat met een printer.

Voorkomen is beter dan genezen

Lees hoe je een printer het beste kunt onderhouden

Wat te doen bij veelvoorkomende problemen

Lees hoe je de vaakst voorkomende printerproblemen zelf kunt oplossen

Wat te doen bij een defecte printer

Lees waar je recht op hebt als je printer defect is

 

Lees ook:

Heb je nog vragen? Bel dan met onze Digitale Pechhulp.

 


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *