Hoe kan ik veilig internetten?

Goede antivirussoftware is een begin, maar voor een afdoende beveiliging van je computer is meer nodig. Met deze tips houd je hackers en virussen buiten de deur.

2 min leestijd
514 x gelezen

Voeg toe aan Mijn HelloDigital

Dit is een artikel van de Consumentenbond
consumentenbond_logo_payoff_horizontaal_rgb kopie

Hoe kan ik veilig internetten?

Goede antivirussoftware is een begin, maar voor een afdoende beveiliging van je computer is meer nodig. Met deze tips houd je hackers en virussen buiten de deur.

Houd alle software up-to-date 

In software worden regelmatig lekken ontdekt die kunnen worden misbruikt. Houd niet alleen Windows, maar ook de browser (en de uitbreidingen) en programma’s up-to-date. Of gebruik software die dat voor je bijhoudt, zoals Secunia PSI of Scancircle.

Gebruik sterke wachtwoorden 

Zorg voor sterke en verschillende wachtwoorden, zeker voor banksites en e-mail. Een wachtzin is moeilijk te kraken door hackers en toch makkelijk te onthouden. Met een wachtwoordmanager, zoals Dashlane, Lastpass of Keepass hoef je maar één wachtwoord te onthouden. Gebruik tweestapsauthenticatie. Veel webdiensten, zoals Gmail en Facebook, kun je een extra controleslag laten uitvoeren, zoals een code die je via sms op je telefoon krijgt.

Schakel Java en Flash uit 

Sommige websites gebruiken Java en Flash, maar deze kwetsbare technieken worden veel misbruikt.
Java wordt nog maar gebruikt door weinig websites. Schakel het uit (Configuratiescherm > Java > tabblad Security > vink het vakje Enable Java content in the webbrowser uit) of verwijder het helemaal (Configuratiescherm > Programma’s en onderdelen).
Flash is soms nog wel nodig. Laat Flash-elementen in webpagina’s alleen afspelen met uw toestemming: zie Consumentenbond.nl voor instructies, of gebruik een adblocker.

Is de verbinding met de website veilig? 

Als je ergens gegevens achterlaat of moet inloggen, controleer dan altijd of het webadres met https begint en een slotje dat links of rechts van het webadres staat.

Maak back-ups 

Een van de meest vervelende vormen van malware is gijzelsoftware, die al uw bestanden versleutelt. Ontsleuteling kost honderden euro’s. Kopieer uw bestanden daarom zowel naar een externe harde schijf (die je het beste loskoppelt als je hem niet gebruikt) als naar een interne harde schijf.

Open niet zomaar onbekende bestanden 

Virussen en andere malware zitten vaak in e-mailbijlagen verstopt. Of het nu om een zogenaamde boete gaat of een gemiste pakketbezorging: open de bijlage niet. Kijk ook uit met gratis software: download die van de site van de maker.

Verstrek geen gegevens via links in e-mails 

Nepmails zijn een manier om malware te installeren of bankgegevens te ontfutselen. Klik dan ook niet op linkjes in e-mails, zeker niet bij bank- of creditcardzaken. Typ altijd zelf in de adresbalk het adres van de bank. Doe de test op Consumentenbond.nl.

Trap niet in winacties 

Een plaag: mails of Facebook-berichten met ‘u heeft een prijs gewonnen!’. Een duur sms-abonnement of malwarebesmetting liggen op de loer. Reageer alleen als je echt aan een wedstrijd hebt meegedaan en lees de kleine lettertjes.

Pas op met ‘probleemoplossers’ 

Op internet circuleren nepvirusscanners en nepprobleemoplossers, vooral in advertenties op sites, met bijvoorbeeld een melding dat je pc fouten of virussen bevat. Trap er niet in.


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *